9 راهکار برای حل مشکل شارژ نشدن باتری لپ تاپ

«باتری لپ تاپ شارژ نمیکند» این جمله را زیاد از زبان کاربران میشنویم. کاربرانی که از شارژ نشدن باتری لپ تاپ گلایه دارند و این موضوع آنها را مضطرب کرده است.
اگر شما هم جز این کاربران هستید، زیاد نگران نباشید. در بسیاری از مواقع این مشکل را میتوان با راهحلهای ساده و کمهزینهای برطرف کرد. با ما همراه باشید در این مقاله دلایل سخت افزاری و نرم افزاری را که ممکن است موجب بروز این معضل شده باشد، بررسی خواهیم کرد و راهحلهایی را هم پیشنهاد میکنیم. امیدواریم که موثر واقع شوند.
چرا باتری لپ تاپ شارژ نمیشود؟
شارژ نشدن گوشیها، لپتاپها و سایر گجتهایی که در زندگی به آنها وابسته شدیم، میتواند به شدت ما را نگران کند. به خصوص که در چند سال اخیر قیمت این دستگاهها و لوازم جانبی موبایلها، لپتاپها و غیره افزایش چشمگیری داشته است.
رایجترین دلیلی که باعث شارژ نشدن باتری لپ تاپ میشود، تمام شدن عمر آن است. این باتریها هم درست مانند دیگر همنوعان خود یک عمر مفیدی دارند و ممکن است بسته به کیفیت و برند بعد از حدود 4 سال ظرفیت خود را از دست بدهند. در این صورت شارژ شدن آنها زمان بیشتری طول میکشد و از آن طرف زودتر هم خالی میشوند. در صورتی که تمایل دارید عمر مفید باتری سیستم خود را افزایش دهید، خواندن این لینک را به شما توصیه میکنیم.
با این وجود برای تعویض باتری خود عجله نکنید، ممکن است مشکل دلایل دیگری داشته باشد. در این مقاله تمام راهکارهایی که احتمال میدهیم برای حل این مشکل کارگشا باشند، به شما پیشنهاد میکنیم.
دلایل سخت افزاری که باعث شارژ نشدن باتری سیستم میشوند
در ابتدا به بررسی دلایل سخت افزاری میپردازیم که با بررسی آنها احتمال رفع مشکل وجود دارد. از سادهترین و کمهزینهترین راهحلها شروع خواهیم کرد.
1. شارژر لپ تاپ را بررسی کنید
در اولین قدم، به سراغ خوشبینانهترین راهحل بروید. آیا مطمئن هستید که کابل شارژتان سالم است؟ آیا کابل را به درستی در پریز برق وارد کردهاید؟ آیا پریز برق سالم است؟
احتمال خرابی محافظهای برق هم وجود دارد، اگر کابل شارژر خود را به این دستگاهها متصل کردهاید، از سالم بودنشان اطمینان حاصل کنید. بهتر است که کابل را به صورت مستقیم به برق بزنید و دوباره شارژ شدن باتری را امتحان کنید. اگر کابل شما دو قسمتی است، به محل اتصال این دو بخش نگاهی بیندازید و از محکم بودن آنها اطمینان حاصل کنید.
2. از سالم بودن کابل اطمینان حاصل کنید
کابلهای شارژ نسبت به کشیدگی آسیب پذیر هستند. ممکن است که در ظاهر آنها هیچ پارگی یا مشکلی نبینید؛ اما از درون، سیمها دچار قطعی یا آسیب شده باشند. این قطعیها باعث شارژ نشدن باتری لپ تاپ خواهند شد.
برای اینکه از سالم بودن کابل خود مطمئن شوید، با سرانگشتانتان تمام طول سیم را لمس کنید. اگر بوی سوختگی از سیمها یا آداپتور به مشامتان میرسد، حتما آنها را تعویض کنید.
3. بدون باتری لپتاپ را روشن کنید
دومین راهکاری که میتواند علت بروز مشکل را برای ما مشخص کند، روشن کردن آن بدون باتری است. البته این راهکار تنها برای سیستمهایی قابل اجرا است که باتری جداشونده دارند.
باید باتری را پس از خاموش کردن کامل سیستم جدا کنید. سپس 10 الی 15 ثانیه دکمه روشن و خاموش لپ تاپ را با انگشت فشار داده و نگه دارید. این کار باعث میشود که شارژ باقیمانده در لپ تاپ تخلیه شود.
حالا سیستم را به صورت مستقیم به شارژر متصل و آن را روشن کنید. در صورتی که بدون هیچ تاخیری دستگاه روشن شد، مشخص میشود که مشکل از باتری است و سیستم خراب نیست.
پس ابتدا پینها و بخشهای اتصال باتری و سیستم را با دستمالی نرم تمیز کنید و سپس مجددا باتری را در جای خود قرار دهید. حالا سیستم را به برق متصل کرده و برای روشن کردن سیستم تلاش کنید. اگر باز هم مشکل برطرف نشد، باید باتری را به یک متخصص نشان دهید تا تشخیص دهد که نیاز به تعمیر یا تعویض دارد.
4. مناسب بودن پورت را بررسی کنید
در نظر داشته باشید که اگر لپتاپ شما توسط کابلهای Type_C شارژ میشود، ممکن است آن را به درگاه درستی وصل نکرده باشید. چرا که برخی از پورتهای تایپ سی فقط قابلیت انتقال داده دارند و نمیتوان از آنها برای شارژ استفاده کرد. معمولا برای مشخص کردن پورتهایی که مخصوص شارژ لپ تاپ هستند از یک علامت مخصوص شبیه جرقه استفاده میکنند. پس بهتر است که با دقت بیشتری سایر پورتها را هم امتحان کنید.
برای آشنایی بیشتر با کابلهای تایپ سی و انواع آن اینجا کلیک کنید.
5. پورتها را تمیز کنید
یکی دیگر از مواردی که ممکن است باعث به وجود آمدن مشکل ما شده باشد، کثیفی پورتهای سیستم است. این کثیفی زیاد به چشم نمیآید؛ اما وجود گرد و غبارهای ریز باعث خواهد شد که لپ تاپ به درستی شارژ نشود. ضرری ندارد که با یک گوش پاک کن و به آرامی داخل پورتها را تمیز کنید.
6. کابل مناسب استفاده کنید
اگر سیستم قدیمی دارید؛ اما از یک کابل جدید برای شارژ آن استفاده میکنید، باید از متناسب بودن جریان و ولتاژ این دو مطمئن شوید. در غیر این صورت ممکن است دستگاه شارژ نشود یا تکمیل ظرفیت باتری آن بیش از حد زمان ببرد.
بهتر است که همیشه از شارژرهای لپتاپ اصل و مخصوص دستگاه خود استفاده کنید. به علاوه به هیچوجه دستگاه خود را به شارژرهای متفرقه متصل نکنید. بیشتر این شارژرها تقلبی هستند و ولتاژی بیش از حد یا کمتر از نیاز به دستگاه وارد میکنند که باعث خرابی باتری خواهد شد.
در نظر داشته باشید که همه کابلها قابلیت شارژ کردن دستگاه را ندارند و برخی تنها قادر به انتقال داده هستند. پس از کابل مناسب و اصل استفاده کنید.
دلایل نرم افزاری که روی شارژ دهی باتری لپ تاپ اثر میگذارند
دلایلی که تا این لحظه مورد بررسی قرار دادیم همگی منشا سخت افزاری داشتند. احتمال اینکه برنامهها یا نرم افزارهای درون سیستم باعث بروز مشکل شارژ نشدن باتری لپ تاپ باشند، بسیار کم است. با این وجود بررسی آنها هزینهای ندارد. پس توصیه میکنیم آنها را امتحان کنید؛ شاید مشکل را حل کنند.
7. میزان مصرف باتری توسط برنامهها را چک کنید
اگر در هنگامی که لپ تاپتان به شارژ متصل است، برنامههای بسیار سنگینی روی سیستم خود اجرا کنید، سرعت شارژ لپ تاپ کاهش پیدا میکند. چرا که در زمان اجرای این نرم افزارها معمولا CPU سیستم تحت فشار بالایی تا همگی وظایف را پردازش کند. این امر باعث افزایش دمای سیستم خواهد شد. برای تعدیل دما، فن سیستم باید با سرعت بالایی کار کند که برای این منظور نیاز به انرژی زیادی خواهد داشت. در واقع با همان سرعتی که باتری در حال شارژ شدن است، انرژی آن به صورت همزمان در حال تخلیه است. در نتیجه به نظر میرسد که اصلا باتری شارژ نمیشود.
در این مواقع لپ تاپ داغ میکند و ممکن است آسیب ببیند. راهحل جلوگیری از این آسیب را میتوانید در این لینک بخوانید.
در صورتی که روی سیستم شما یکی از نسخههای ویندوز نصب شده، با فراخوانی پنجره Task Manager میتوانید میزان مصرف باتری سیستم را مورد بررسی قرار دهید. برای این کار باید به صورت همزمان کلیدهای Ctrl + Shift + Esc را فشار دهید.
پنجرۀ کوچکی روبروی شما باز میشود که باید روی گزینۀ More details کلیک کنید. حالا در تب Processes میتوانید میزان درگیری سیپییو و دیگر منابع سیستم خود را توسط برنامههای مختلف مورد بررسی قرار دهید. در صورتی که برنامهای در این لیست مشاهده میکنید که به آن نیاز ندارید؛ اما بخشی از منابع را به خود اختصاص داده است، آن را ببندید.
همچنین اگر در این لیست برنامهای ناشناخته و مشکوک دید، حتما آن را بررسی کنید تا مطمئن شوید، عملکرد ویروسها باعث ایجاد مشکل در تخصیص منابع و شارژدهی باتری نشده باشد.
در صورتی که احساس میکنید سیستم شما در هنگام اجرای برنامههایی خاص بسیار داغ میشود، احتمالا سخت افزار لپ تاپ پاسخگویی نیاز نرم افزارها نیست و باید به فکر سیستم جدیدی باشید. آن هم قبل از اینکه به طور کلی باتری و سایر سخت افزارها آسیب جدی ببینند.
8. درایور باتری را به روز رسانی کنید
جالب است بدانید که برای باتری لپ تاپها هم به عنوان یک دستگاه جانبی نیاز به نصب درایور است. این درایورها به صورت خودکار روی سیستم نصب میشوند. شاید با به روز رسانی یا حذف و نصب این درایورها بتوان مشکل شارژ نشدن باتری لپ تاپ را حل کرد.
برای امتحان کردن این راهحل وارد بخش Control panel سیستم خود شوید و مراحل زیر را پشت سر بگذارید:
- روی گزینۀ Device Manager کلیک کنید.
- حال باید روی علامت فلش کوچک کنار گزینۀ Batteriesبزنید تا گزینههای زیرمجموعۀ آن باز شوند.
- در این بخش دوگزینه Microsoft AC Adapter و Microsoft ACPI-Compliant Control Method Battery را مشاهده میکنید.
- روی اولین گزینه راست کلیک کنید و از میان منوی که نمایش داده میشود، گزینۀ Update Driver را انتخاب کنید.
- این کار را برای گزینه دوم هم تکرار کنید.
حالا مجددا وضعیت باتری سیستم خود را مورد بررسی قرار دهید. اگر همچنان با مشکل قبلی مواجه شدید، حذف و نصب این درایورها را امتحان کنید. برای این کار باید مراحل بالا را تکرار کنید. فقط زمانی که روی هر کدام از درایورها راست کلیک کردید، به جایUpdate Driver گزینۀUninstall Driver را انتخاب کنید. با این کار درایور باتری حذف میشود؛ اما نگران نباشید بعد از یکبار خاموش و روشن کردن سیستم درایور به صورت خودکار مجدد نصب خواهد شد.
احتمالا بعد از اینکه مجددا سیستم روشن شد از شما برای نصب درایور اجازه میخواهد که باید پیغام مربوط به آن را تایید کنید.
در صورتی که باز هم مشکل سر جای خود وجود داشت. میتوانید مراحل بالا را تکرار کنید و پس از خاموش کردن کامل سیستم اتصال شارژ آن را قطع کرده و اگر باتری جداشونده دارید، آن را هم یکبار از سیستم جدا کنید. سپس مجدد باتری را نصب کرده و بعد از اتصال سیستم به شارژر، کامپیوتر خود را روشن کنید.
9. تنظیمات ویندوز را تغییر دهید
اگر سیستم شما بعد از چند دقیقه کار نکردن با آن خاموش میشود، مشکل از باتری و تمام شدن شارژ آن نیست. بلکه مربوط به تنظیمات داخلی ویندوز است. در واقع این احتمال وجود دارد که سیستم شما به گونهای تنظیم شده باشد که پس از تنها چند دقیقه کار نکردن خاموش شود و شما اشتباها این طور برداشت کنید که حتما باتری سیستم مشکل پیدا کرده است. برای اینکه تنظیمات مربوطه را در لپ تاپ خود چک کنید، باید مراحل زیر را پشت سر بگذارید:
- وارد بخش Settings و سپس System شوید.
- حالا از میان گزینههایی که در سمت چپ پنجرۀ ظاهر شده مشاهده میکنید، روی منوی Power & Sleep کلیک کنید.
- در سمت راست پنجرهای که روبروی شما باز شده است، گزینۀ Additiona Power Settings را انتخاب کنید.
- در پنجرۀ بعدی در سمت راست روی گزینۀ change plan settings کلیک کنید.
- در این قسمت میتوانید مشخص کنید که پس از چند دقیقه کار نکردن با سیستم صفحه نمایش شما خاموش شود. کافی است که از منوی کشویی روبروی گزینۀ Turn off the display یکی از موارد را انتخاب کنید.
- با گزینۀ Put the computer to sleep هم میتوانید تعیین کنید که پس از چند دقیقه سیستم به حالت خواب فرو رود.
- با انتخاب گزینۀ change advanced power setting هم میتوانید به پنجره Power option وارد شوید و در این پنجره با انتخاب گزینه Battery تنظیمات پیشرفتهتری را برای استفاده از باتری سیستم اعمال کنید.
چرا باتری لپ تاپ کامل شارژ نمی شود؟
یکی دیگر از مشکلاتی که کاربران با آن مواجه میشوند، 100 درصد نشدن میزان شارژ رایانه است. این موضوع میتواند مربوط به تنظیمات سیستم شما باشد. باتریهایی که روی لپ تاپهای جدید قرار میگیرند، بیش از 100 درصد شارژ نمیشوند و اگر بعد از تکمیل شدن ظرفیت باتری شارژر را از آنها جدا نکنید، مشکلی ایجاد نمیشود. با این وجود 100 درصد ماندن همیشگی باتری میتواند آن را متورم کرده و طول عمر مفید آن را کاهش دهد.
به همین دلیل شرکتهای سازنده لپتاپ برای سیستمهای خود یک آستانه محدود کنندهی شارژ تعیین میکنند که بیش از حد شارژ نشوند. برای مثال ممکن است زمانی که شارژ لپ تاپ شما به 80 درصد میرسد، به صورت خودکار شارژ شدن آن متوقف شود و شما نگران میشوید که چرا باتری لپ تاپ کامل شارژ نمی شود.
تغییر دادن میزان این آستانه محدودیت در لپ تاپها بسته به برند آنها میتواند متفاوت باشد. برای مثال در سیستمهای برند لنوو باید از برنامه اختصاصی که همراه سیستم است به نام Lenovo Vantage استفاده کرد.
9 راه حل برای شارژ نشدن باتری لپ تاپ
علت شارژ نشدن باتری لپ تاپ شما میتواند سخت افزاری یا نرم افزاری باشد، البته در بیشتر موارد این مشکل به دلیل تمام شدن طول عمر باتری اتفاق میافتد. در این مقاله 9 راهکار برای حل این مشکل ارائه دادهایم که امیدواریم راهگشا باشند.
به یاد داشته باشید که استفاده از کابلهای متفرقه و تقلبی هم میتوانند در بروز مشکلات اینچنینی بسیار موثر باشند. پس برای خرید لوازم جانبی لپ تاپ تنها به فروشگاههای معتبری مثل جانبی مراجعه کنید.
همچنین اگر روزی قصد شارژ لپ تاپ خود با پاوربانک را داشتید، توصیه میکنیم قبل از اقدام مقالۀ « چگونه لپ تاپ را با پاور بانک شارژ کنیم؟» را مطالعه کنید.