مودم، روتر، اکسس پوینت و سوییچ چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

  • تاریخ: یکشنبه 18 اردیبهشت 1401 - 09:01
  • صفحه: بلاگ
اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
مودم، روتر، اکسس پوینت و سوییچ چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

بدون شک تابه‌حال کلمات مودم، روتر، اکسس پوینت و سوئیچ را شنیده‌اید. کلماتی که توسط کارشناسان فروش در بازار دیجیتال بسیار به کار برده می‌شوند و برای کسی که به صورت تخصصی به دنیای فناوری وارد نیست، گیج کننده خواهد بود. در بسیاری از مواقع واقعا این سوال بزرگی در ذهن افراد خواهد شد که برای خانه و شرکت کوچک یا  بزرگ خود کدامیک از این دستگاه‌ها برای برقراری ارتباطات اینترنتی موردنیاز است. کدامیک عملکرد بهتری دارد و کدامیک به تنهایی پاسخگویی نیاز نیستند.

اگر برای شما نیز این سوال مطرح شده است که مودم، روتر، اکسس پوینت و سوییچ چه تفاوت‌هایی با هم دارند در این مقاله با ما همراه باشید.

تفاوت میان مودم و روتر چیست؟

مودم‌ چیست و چه کاری انجام می‌دهد؟

اولین و مهم‌ترین دستگاهی که برای ایجاد یک ارتباط اینترنتی نیاز دارید، دستگاه مودم است. دستگاه مودم وظیفه دارد مانند یک پل سیگنال‌های دریافتی از سوی مخابرات و از طرف دیگر کامپیوتر، موبایل و ... را برای ارتباط با هم یکسان سازی کند. در واقع سیم‌های تلفن حامل سیگنال‌های آنالوگ هستند که از سوی مخابرات ارسال می‌شوند. از سوی دیگر، دستگاه‌های دیجیتالی مثل کامپیوتر‌ها، موبایل‌ها و ... تنها قادر به دریافت و ارسال امواج دیجیتالی هستند. مودم به عنوان یک پل میان سیم‌های تلفن و دستگاه‌های دیجیتالی قرار می‌گیرد، تا آن‌ها بتوانند با یکدیگر مرتبط شده و در نهایت اینترنت برقرار شود.  

به بیان دقیق‌تر، مودم سیگنال‌های صفر و یکی دستگاه‌های مثل رایانه و موبایل را دریافت کرده و پس از ترجمه به شکل آنالوگ به سیم تلفن انتقال می‌دهد که به این عمل مودم اصطلاحاً ماژولیشن یا Modulation گفته می‌شود. اما این تنها وظیفه‌ی مودم نیست. مودم مانند یک مترجم باید سیگنال‌های آنالوگی را نیز به صورت صفر و یک ترجمه کرده و به دستگاه‌ها ارسال کند. این وظیفه‌ی مودم دی ماژولیشن یا Demodulation گفته می‌شود.

جالب است بدانید که مودم‌ها از نظر فناوری انواع مختلفی دارند که عبارتند از:

  • مودم‌ دی اس ال: مودم‌ ADSL و VDSL به تکنولوژی به نام DSL مجهز بوده و استفاده از آن‌ها بسیار رایج است.
  • مودم‌ کابلی: همان‌طور که از نامش پیداست، برای برقراری اینترنت توسط این مودم‌ها به کابل‌های مخصوصی نیاز دارید که به نام کواکسیال شناخته می‌شوند.
  • مودم‌ همراه: مودم‌های همراه یا سیم کارتی که قابلیت حمل دارند و به نام مودم 3G، 4G و LET نیز شناخته می‌شوند. جالب است بدانید که مودم‌های همراه به باتری نیاز دارند.
  • مودم فیبر نوری: این مودم‌ها نیز سیگنال‌های نوری را به الکتریکی تبدیل کرده و به این ترتیب یک ارتباط را شکل می‌دهند.

مودم چه عملی انجام می‌دهد؟

پس مودم‌ها اولین دستگاه‌هایی هستند که برای برقراری ارتباط اینترنتی به آن‌ها نیاز می‌شود و اتفاقا در کیفیت و سرعت اینترنت نیز بسیار تاثیرگذارند.

روتر چیست و چه کاری انجام می‌دهد؟

تا اینجای مقالۀ تفاوت میان مودم، روتر، اکسس پوینت و سوییچ دانستیم که مودم‌ها نقش اصلی را در ایجاد ارتباط ایفا می‌کنند؛ اما، روترها چطور؟ نقش آن‌ها چیست؟

 مودم‌ها تنها ارتباط‌ را ایجاد می‌کنند. اگر بخواهیم این ارتباط را به بیش از یک دستگاه بسط و گسترش دهیم، باید به سراغ روترها برویم. در واقع روتر یا مسیریاب با ایجاد IPهای ویژه برای هر دستگاهی این امکان را فراهم می‌آورد که به صورت همزمان چندین موبایل، کامپیوتر و ... به یک مودم وصل شده و از یک شبکه‌ی اینترنت استفاده کنند، بدون اینکه در این میان کوچک‌ترین اختلالی بین دستگاه‌ها به وجود بیایید. تابحال دقت کرده‌اید که چطور با وجود استفاده از یک ارتباط اینترنتی، آنچه شما روی گوشی خود می‌بینید با آنچه اعضای دیگر خانواده و یا همکارانتان توسط همان شبکۀ اینترنتی مشاهده می‌کنند، متفاوت است؟

روتر چیست و چه تفاوتی با مودم دارد؟

روتر یک ارتباط واحد را گرفته و آن را میان چندین دستگاه به اشتراک می‌گذارد. به علاوه، روتر به دستگاه‌ها امکان شبکه سازی نیز خواهد داد.

روترها می‌توانند دو نوع شبکه ایجاد کنند:

  • LAN: این شبکه محلی و کوچک میان دستگاه‌هایی ایجاد می‌شوند که می‌خواهند از اینترنت استفاده کنند.
  • WAN: این شبکه گسترده و وسیع‌تر بوده و میان دستگاه‌ها و شبکه بزرگ اینترنت ارتباط برقرار می‌کند که به اختصار به آن اینترنت گفته می‌شود.

روترها معمولا می‌توانند این شبکه را به کمک فناوری WiFi و بدون سیم ایجاد کنند که در این صورت به نام روتر بی‌سیم یا روتر وای فای شناخته می‌شوند؛ اما، نوع دیگری از روترها برای ایجاد یک شبکه LAN به یک کابل اترنت احتیاج دارند و دقیقا در همین جاست که نیاز به اکسس پوینت‌ها احساس می‌شود. همچنین شما برای تقویت سیگنال وای فای میتوانید از تقویت کننده وای فای شیائومی استفاده کنید.

اکسس پوینت‌ چیست و چه تفاوتی با روتر و مودم دارد؟

تا اینجا مقاله برای بررسی تفاوت مودم، روتر، اکسس پوینت و سوییچ دانستیم که مودم و روتر چه نقشی را در ایجاد یک ارتباط اینترنتی برعهده دارند. حالا نوبت به معرفی اکسس پوینت‌ها می‌رسد.

گفتیم که برخی از روترها به تکنولوژی WiFi مجهز نیستند و از این رو امکان ایجاد یک ارتباط بی‌سیم را میان دستگاه‌ها ندارند. اکسس پوینت‌ها در کنار این روترها قرار می‌گیرند تا سیگنال‌های ایجاد شده توسط روتر را از طریق پورت اترنت دریافت کرده و به صورت بی‌سیم به دیگر دستگاه‌ها منتقل کنند.

تفاوت اکسس پوینت با مودم و روتر

با وجود اکسس پوینت‌ها برای شبکه بندی و اتصال دستگاه‌های مختلف به اینترنت دیگر نیازی به استفاده از صدها سیم اترنت نیست. در واقع تا قبل از روی کار آمدن اکسس پوینت‌ها باید روتر با کابل‌ها و سیم‌ها به دستگاه‌ها ارتباط داده می‌شد که چندان خوشایند نبود.

در حال حاضر بیشتر روترها خود به یک اکسس پوینت داخلی مجهز هستند و برای استفاده‌های معمول و ایجاد ارتباط در خانه‌ها نیازی به تهیه اکسس پوینت‌های خارجی نیست؛ اما، در بسیاری از شرکت‌ها و سازمان‌ها که نیاز به برقراری شبکه‌های گسترده‌تر و قوی‌تری است، از اکسس پوینت‌های خارجی استفاده می‌شود.

وظیفه سوییچ‌ها چیست؟

سوییچ‌ها در ایجاد شبکه‌ی اینترنت هیچگونه نقشی ایفا نمی‌کنند. آن‌ها تنها یک وسیله‌‌ی رابط هستند که امکان برقراری اتصال میان دستگاه‌های بیشتر را فراهم می‌کنند.

پشت دستگاه‌های روتر تعدادی درگاه اترنت وجود دارد که از طریق آن‌ها اتصالات شبکه‌ی ایجاد می‌شود. در زمان‌هایی که نیاز به ایجاد اتصالات شبکه‌ی فراوانی باشد و این تعداد درگاه پاسخگویی نیاز شما نباشند، می‌توانید از سوییچ‌ها استفاده کنید. سوییچ‌ها خود دارای چندین درگاه هستند که تنها یکی از پورت‌های اصلی روتر را اشغال کرده؛ اما، امکان اتصال چندین کابل جدید را فراهم می‌کنند.

وظیفه سوییچ ها

فراموش نکنید که سوییچ‌ها بدون روتر هیچ کاری از دستشان برنمی‌آید و در ایجاد شبکه و یا ارتباط کاملاً ناتوان هستند. تنها کاری که سوییچ‌ها انجام می‌دهند، گسترش ارتباط و شبکه‌های ایجاد شده توسط روتر است.

مودم روتر یک پیشنهاد ایده‌آل

در این مقاله با تفاوت مودم، روتر، اکسس پوینت و سوییچ آشنا شدیم و دانستیم که هر کدام از این تجهیزات چه نقشی را در ایجاد یک ارتباط اینترنتی ایفا می‌کنند. مودم‌ها اصلی‌ترین نقش یعنی تبدیل سیگنال‌ها را در میان برعهده دارد. روترها امواج و سیگنال‌های تولید شده توسط مودم را بین دستگاه‌های مختلف تقسیم و پخش می‌کنند. اکسس پوینت‌ها زمانی روی کار می‌آیند که روترها مجهز به وای فای نبوده و در انتقال سیگنال‌ها به صورت بی‌سیم ناتوان می‌مانند و در نهایت سوییچ‌ها برای ایجاد پورت‌ها و اتصالات بیشتر روترها به کار می‌آیند.

حال این سوال پیش خواهد آمد که آیا برای ایجاد یک شبکه اینترنت خانگی باید تمام این دستگاه‌ها را تهیه کنیم؟

مودم روترها

جای نگرانی نیست به جای خرید تک تک این تجهیزات تنها کافی است که یک مودم روتر  تهیه کنید. مودم روترها دستگاه‌های کوچکی هستند که با اشغال فضای کم مودم و روتر را در هم ادغام کرده‌اند. به علاوه در این دستگاه‌ها از روترهای بی‌سیم یا اکسس پوینت‌های داخلی استفاده می‌شود که کار را بسیار راحت کرده و شما را از اکسس پوینت‌های خارجی نیز بی‌نیاز می‌کند.

البته بحث سازمان‌ها و شرکت‌های بزرگ فرق می‌کند. در بسیاری از این نهادها به دلیل نیاز به شبکه‌های پرسرعت و گسترده که همزمان بتواند به نیاز صدها سیستم و دستگاه پاسخ بدهد، باید برای تقویت هرچه بیشتر شبکه از دستگاه‌های مجزا استفاده کرد؛ اما، در استفاده‌های خانگی و سازمان‌های کوچک تهیه یک مودم روتر کفایت می‌کند.

افزودن دیدگاه
(بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)