دیگر نگران قراردادن کارت بانکی در کنار گوشی خود نباشید

ایا کارت عابر بانک کنار گوشی باشد میسوزد؟ این سوال جدیدی نیست. تقریبا از زمانی که کارتهای بانکی پا به دنیای آدمها گذاشتند و مشخص شد که تمام اطلاعات خود را روی نوارهای مغناطیسی ذخیره میکنند، این شک به وجود آمد. مشکل وقتی جدیتر شد که تعداد کارتهای بانکی ما روز به روز بیشتر شدند. حالا همیشه ترس داشتیم که مبادا از بین این همه، یک کارت بانکی کنار موبایل قرار بگیرد. بعضیها هم که از کیف استفاده نمیکنند، نگران هستند که مبادا در جیبشان، کارت بانکی پشت گوشی گذاشته شود؛ اما آیا واقعا کارت بانکی پیش گوشی باشه میسوزه؟
اگر به دنبال یک جواب کلی برای این سوال هستید، باید بگوییم که خیر. قراردادن کارت بانکی در کنار گوشی هیچ مشکلی برای کارت یا موبایل به وجود نمیآورد. ما در ادامه کامل توضیح میدهیم که چگونه با وجود داشتن یک نوار مغناطیسی مشکلی برای کارتهای بانکی ایجاد نمیشود و اصلا در چه مواقعی ممکن است این کارتها بسوزند.
چرا و چگونه کارت بانکی میسوزد؟
در پشت تمام کارتهای بانکی، اعتباری، کلیدهای کارتی هتلها و غیره یک نوار مغناطیسی دیده میشود. این نوار مغناطیسی از ذرات بسیار ریز آهن تشکیل شده است. روی این نوار مغناطیسی اطلاعاتی مثل: نام، شمارهحساب، تاریخ انقضا و غیره ذخیره میشود. زمانی که شما کارت را در دستگاههای کارتخوان میکشید، این اطلاعات ذخیرهشده توسط اسکنرهای موجود در این دستگاهها خوانده میشوند؛ بدون این که برای نوار مغناطیسی مشکلی پیش بیاید.
در واقع، این نوار مغناطیسی زمانی دچار مشکل میشود که در کنار یک میدان مغناطیسی بسیار قوی قرار بگیرد. در این صورت، ساختار ذرات بسیار ریز آهن نوار مغناطیسی کارت تحت تاثیر میدان مغناطیسی بههم میریزد. در نتیجه اطلاعات ذخیره شده روی آنها که با کدگذاری ایجاد شده است، از بین میروند. در این مواقع، اصطلاحا گفته میشود که کارت سوخته است. حالا که دانستید چگونه کارت بانکی میسوزد، به سراغ این سوال برویم که چرا نباید کارت بانکی را کنار گوشی گذاشت.
شاید دوست داشته باشید که بدانید «آیا گلس روی تاچ گوشی اثر میگذارد؟».
سوختن کارت بانکی کنار گوشی؛ از شایعه تا واقعیت
خوب تا اینجا خواندید که اگر کارتهای بانکی در معرض میدان مغناطیسی قوی قرار بگیرند، میسوزند. از طرف دیگر بعضی از قطعات گوشیهای موبایل هم دارای آهنرباها هستند. برای مثال در اسپیکرها، چیپ NFC و ... آهنربا به کار رفته است. پس در نگاه اول به نظر میرسد که قرار گرفتن کارت بانکی کنار گوشی باعث سوختن آن میشود؛ چرا که یک میدان مغناطیسی بین آهنرباهای گوشی و ذرات آهن نوارمغناطیسی کارت به وجود میآید؛ اما اینطور نیست.
طبق تحقیقات میدان مغناطیسی که باعث از بینرفتن اطلاعات ذخیرهشده روی کارت اعتباری میشود، باید حداقل 1500 گاوس قدرت داشته باشد. (گاوس واحد اندازهگیری نیروی مغناطیسی است.) در صورتی که میدان مغناطیسی که یک موبایل میتواند ایجاد کند، بین 1.2 تا حداکثر 10 میلیگاوس قدرت دارد. بنابراین، اصلا قدرت کافی برای سوزندان اطلاعات کارت سوخت، بانکی و اعتباری را ندارد. پس برای گذاشتن کارت بانکی کنار موبایل نگران هیچچیزی نباشید. همینطور اگر پشت قاب موبایل شما جایی برای گذاشتن کارت اعتباری وجود دارد، میتوانید با خیالی راحت کارتهای خود را پشت گوشی قرار دهید. (البته در نظر داشته باشید که کارتهای شارژ اتوبوس و مترو که نوار مغناطیسی ندارند، استثنا هستند.)
جالب است بدانید که فناوری NFC در بسیاری از کشورها جایگزین کارتهای بانکی و اعتباری شده است.
پس چه چیزی باعث سوختن کارت بانکی میشود؟
اگر قراردادن کارت عابر بانک کنار گوشی برای آن مشکلی به وجود نمیآورد، پس چه چیزی باعث سوختن آن میشود؟ در ادامه بررسی میکنیم که چه عواملی ممکن است باعث سوختن کارت بانکی شما شوند.
آهنرباها؛ چرا نباید کارت بانکی را کنار آهنربا گذاشت؟
مشخص است آهنرباهای بسیار قوی میتوانند نوار مغناطیسی کارت شما را دچار مشکل کنند؛ اما آهنرباهایی معمولی که در خانهها پیدا میشوند، چطور؟ آهنرباها معمولی مثل مگنتهایی که به یخچال میچسبانید، قدرت زیادی ندارند. بنابراین، نمیتوانند یک میدان مغناطیسی بسیار قوی ایجاد کنند که به کارت بانکی شما آسیب بزند.
با این وجود، اگر کارتهای اعتباری خود را برای مدت زمان زیادی در کنار این آهنرباها قرار دهید، احتمال سوختن کارت وجود دارد. در واقع، به همان اندازه که قدرت یک میدان مغناطیسی مهم است، مدت زمان قرارگیری کارت در معرض آن هم اهمیت دارد.
دستگاههای MRI؛ در اتاقهای MRI چرا کارت بانکی میسوزه؟
دستگاههای MRI برای تصویربرداری دقیق از امواج رادیویی و مغناطیسی بسیار قوی استفاده میکنند. اگر کارتهای بانکی یا اعتباری خود را به این اتاقها ببرید، حتما دچار مشکل میشوند. البته همانطور که اشاره کردیم، مدت زمان قرارگیری کارت در معرض میدان مغناطیسی هم مهم است. بنابراین، شاید اگر تنها برای یکبار و آنهم به مدت چندثانیه کارتهای خود را در این اتاق نگه دارید، مشکلی ایجاد نشود؛ اما در زمانهای طولانیتر حتما اطلاعات آنها از بین میرود.
بد نیست بدانید میدان مغناطیسی دستگاههای MRI به حدی قوی است که حتی به گوشیهای موبایل هم آسیب وارد میکند.
آیا میدانید که برای جلوگیری از هک گوشی چه باید کرد؟
دستگاههای امنیتی
اگر دقت کرده باشید در فرودگاهها، بعضی ایستگاههای قطار و غیره از دستگاههای امنیتی برای شناسایی وسایل غیرمجاز یا ممنوع استفاده میشود. این دستگاههای امنیتی با ایجاد میدانهای مغناطیسی بالا میتواند اشیای فلزی پنهان را تشخیص بدهند. مسلما قدرت میدان مغناطیسی این دستگاهها، آن قدر زیاد است که به راحتی بتواند اطلاعات ذخیرهشده روی نوار مغناطیسی کارتهای شما را از بین ببرد. پس حتما برای عبور از این دستگاههای امنیتی کارتها خود را در جیب یا کیف جداگانه قرار دهید. دقت کنید که در این مواقع باید کارتها به صورت جداگانه و دور از دیگر وسایل فلزی عبور داده شوند.
ناگفته نماند که برخلاف تصور سیستمهای EAS که در فروشگاهها استفاده میشود، تاثیری روی کارتهای بانکی ندارند. این سیستمها (Electronic Article Surveillance) از تگها یا برچسبهای دزدگیر استفاده میکنند که به کالاها الصاق میشوند. اگر کالایی بدون جداکردن این تگ از بین سیستم EAS عبور داده شود، آژیر هشداری به صدا در میآید. خوشبختانه مکانیزم این دستگاهها تداخلی با کارتهای بانکی ندارد. بنابراین، درست مثل گذاشتن کارت بانکی کنار گوشی، باعث سوختن کارتهای اعتباری نمیشوند.
گذاشتن کارت بانکی کنار مایکروویو
قراردادن کارت بانکی در کنار مایکروویوها توصیه نمیشود. قدرت میدان مغناطیسی مایکروویوها در دستگاههای مختلف متفاوت است. این میدان مغناطیسی بسته به نوع و کیفیت دستگاه مایکروویو میتوانید بین 100 تا 5000 گاوس قدرت داشته باشد. بنابراین، احتمال این که مایکروویوها بتوانند روی کارتهای اعتباری شما اثر بگذارند، وجود دارد. به ویژه اگر در فاصله کم و در مدت زمان زیادی کنار یکدیگر قرار داشته باشند. پس تا جای ممکن از گذاشتن کارت بانکی کنار مایکروویو خودداری کنید.
آیا میدانید که چرا نباید آیفون را با شارژر آیپد یا شارژر فندکی شارژ کرد؟
آهنربای کیفها
در بعضی از کیفها به جای زیپ یا دکمه از دو آهنربا استفاده میشود. این دو آهنربا روی هم قرار میگیرند و در کیف بسته میشود. خوشبختانه میدانی که از کنار هم قرار گرفتن این دو آهنربا به وجود میآید، قدرت کافی برای سوزندان کارت بانکی را ندارد. به ویژه که کارت در بین لایههای کیف قرار میگیرد و فاصلهای تا آهنرباها پیدا میکند. با این وجود، برای اطمینان بیشتر سعی کنید که کارت خود را در جیبهای پشتی این نوع از کیفها قرار دهید تا بین آهنربا و کارت حداقل 2 تا 3 سانتیمتر فاصله باشد.
آسیبدیدن فیزیکی کارت
به جز عوامل بالا، قرار کارت در معرض دمای بسیار بالا، خمکردن، خراشیدن نوار مغناطیسی و غیره هم میتواند باعث سوختن کارت شود.
اگر این سوال را در ذهن دارید که آیا شستن کارت عابر بانک با آب و صابون باعث سوختن آن میشود، باید بگوییم که خیر. شستن کارت بانکی با آب باعث سوختن آن نمیشود؛ حتی در بعضی از مواقع شستن کارت بانکی در ماشین لباسشویی هم مشکلی برای آن به وجود نمیآورد. البته به شرطی که در حین شستشو خراشی روی سطح نوار مغناطیسی آن ایجاد نشود یا مدت زمان شستشو طولانی نباشد.
از کارتهای بانکی خود محافظت کنید
ایا کارت بانکی کنار گوشی می سوزد؟ در این مطلب خواندید که میدان مغناطیسی گوشیهای موبایل قدرت کافی برای از بینبردن اطلاعات کارتهای اعتباری را ندارند. در عوض، آهنرباهای بسیار قوی، دستگاههای MRI یا امنیتی، امواج برخی از مایکروویوها، خمشدن یا خراشیدهشدن نوار مغناطیسی کارت و غیره باعث سوختن آن میشود. به خصوص اگر کارت شما طولانی مدت در معرض میدانهای مغناطیسی قوی قرار بگیرید.
پس توصیه میکنیم که برای اطمینان خاطر و محافظت هرچه بیشتر، کارتهای بانکی خود را در کیفهای مخصوص نگهداری کنید. به این ترتیب، کمتر تحت تاثیر قرار میگیرند. شما چه تجربهای از سوختن کارتهای اعتباری خود دارید؟ نظرات و تجربیات خود را با ما و دیگران به اشتراک بگذارید.