همه چیز درباره فناوری Hi-Fi

  • تاریخ: یکشنبه 22 مرداد 1402 - 16:51
  • صفحه: بلاگ
اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
همه چیز درباره فناوری Hi-Fi

فرقی ندارد که برای خرید سیستم پخش صوتی به بازار سر زده‌اید یا هندزفری، اسپیکر و... به هرحال احتمالا نام Hi-Fi را شنیده‌اید. حتما شما هم این برداشت را دارید که Hi-Fi هم یکی از ده‌ها فناوری‌های صوتی است و صدای فوق‌العاده‌ای را به گوش انسان می‌رساند. به ویژه وقتی متوجه می‌شوید که این فناوری بیشتر در دستگاه‌های رده بالا و گران‌قیمت دیده می‌شود.

نام این تکنولوژی از عبارت High Fidelity گرفته شده و معنی آن «وفاداری بالا» است. اگر برای شما هم جالب شد که دلیل این نام‌گذاری عجیب را بدانید و می‌خواهید در مورد این که تکنولوژی hifi چیست، اطلاعات بیشتری به دست آورید، در ادامه همراه ما باشید. ما اطلاعات مفیدی را در مورد این فناوری صوتی بیان می‌کنیم.

فناوری hi fi چیست؟ آشنایی با تکنولوژی های‌فای

به زبان ساده فناوری Hi-Fi در تجهیزات صوتی، صدای اصلی را با دقت بالا و بسیار نزدیک به واقعیت بازتولید می‌کند. به این ترتیب، صدای که به گوش ما می‌رسد، کاملا خالص است؛ بدون این‌که کوچک‌ترین تغییری در جزییات آن ایجاد شده باشد. به همین دلیل است که نام این فناوری را Hi-Fi انتخاب کرده‌اند. اگر می‌پرسید که دلیل نام‌گذاریhifi چیست، باید بگوییم که این نام مخفف عبارت High Fidelity و به معنی «وفاداری بالا» است.

این اصطلاح یعنی hi-fi به دهه 1950 برمی‌گردد. آن زمان برای توصیف تجهیزات صوتی که موسیقی را به شکل صادقانه بازآفرینی می‌کردند، از این اصطلاح استفاده می‌شد. به این معنی که با های‌فای موسیقی به همان گونه‌ و با همان جزییاتی که ضبط شده، در گوش انسان پخش می‌شود. پس وقتی که یک دستگاه صوتی به این فناوری مجهز شده است، خروجی آن با شفافیت و کیفیت فوق‌العاد‌ه‌ای به گوش می‌رسد. این سیستم صدایی بدون نویز، اعوجاج نامفهوم و با پاسخ فرکانسی مسطح یا خنثی در محدوده شنوایی انسان ارائه می‌دهد.

با تکنولوژی UWB آشنا شوید.

فناوری hi fi چیست؟ آشنایی با تکنولوژی های‌فای

ویژگی‌های کلیدی فناوریhi-fi چیست؟

حالا که می‌دانید فناوریhi-fi چیست، بد نیست که به مشخصات کلیدی این فناوری نگاه دقیق‌تری داشته باشید. این مشخصات کلیدی تکنولوژی های‌فای را از سایر فناوری‌های صوتی متمایز می‌کند.

پاسخ فرکانسی وسیع: سیستم‌های Hi-Fi با محدوده پاسخ فرکانسی وسیع طراحی شده‌اند. به این معنی که می‌توانند طیف وسیعی از فرکانس‌های صوتی را بازتولید کنند. این ویژگی تضمین می‌کند که هم صداهای کم و هم صداهای بلند تحت پوشش قرار گرفته و بدون هیچ تغییری بازتولید ‌شوند. در نتیجه، تجربه شنیداری فراگیرتری را ارائه می‌دهند.

حفظ محدوده دینامیکی: به تفاوت بین ملایم‌ترین و بلندترین صداهایی که یک سیستم تولید می‌کند، محدوده دینامیکی گفته می‌شود. هدف فناوری Hi-Fi حفظ محدوده دینامیکی صدای اصلی ضبط‌‌ شده است. به این ترتیب، صدا را با تمام جزئیات ظریف منتقل می‌کند.

اعوجاج کم: اگر بپرسید که بهترین مشخصه تکنولوژی hifi چیست، اکثرا به حداقل اعوجاج صوتی این فناوری اشاره می‌کنند. اعوجاج زمانی به وجود می‌آید که سیگنال صوتی در حین پخش تغییر کند یا اصلاح شود. در این صورت به اصطلاح وفاداری از بین می‌رود و آن‌چه به گوش می‌رسد تفاوت زیادی با صدای اصلی دارد. سیستم‌های Hi-Fi تلاش می‌کنند تا صدا را با کمترین تغییر و بالاترین تطابق با صدای اصلی انتقال دهند. در نتیجه، اعوجاج را هم به حداقل می‌رسانند.

بالابودن نسبت سیگنال به نویز: یکی دیگر از مشخصه‌های فناوری Hi-Fi بالابودن نسبت سیگنال صوتی به سطح نویز پس زمینه است. به این ترتیب، شاهد کاهش نویز ناخواسته و ارائه صدایی تمیزتر و شفاف‌تر خواهیم بود.

ویژگی‌های کلیدی فناوری hi-fi  چیست؟

اجزای سیستم hifi چیست؟ آشنایی با عملکرد فناوری های‌فای

hi-fi برای این که بتواند تمام پالس‌های صوتی را با دقت بالا و به همراه جزییات پخش کند، باید با یک سیستم قوی همراه باشد. این سیستم از سه بخش اصلی تشکیل می‌شود که همگی باید توانایی حفظ کیفیت را داشته باشند؛ اما منظور از اجزای سیستم hifi چیست؟

منبع یا سورس: منبع می‌تواند یک ضبط پخش‌کننده سی‌دی، یک صفحه‌گردان، یک اسپیکر بلوتوثی، فایل موسیقی ذخیره‌شده در کامپیوتر، گوشی یا غیره باشد. منبع اصلی ارائه‌دهنده سیگنال‌های صوتی هرچه که باشد، باید کیفیت بالایی داشته باشد. در غیر این صورت، نباید انتظار داشته باشید که کیفیت صدای خروجی واقعا به حد نهایی کیفیت HI-FI برسد. برای مثال، اگر یک سی‌دی خش‌دار را در منبع خود قرار می‌دهید یا از اتصال بلوتوثی استفاده می‌کنید، قطعا صدایی با کیفیت پایین‌تر خواهید شنید. از طرف دیگر، کیفیت فایل صوتی شما هم اهمیت دارد. فایل صوتی با کیفیت بالاتر که حجم بیشتری هم دارند، در خروجی سیستم های‌فای صدای بهتری را ارائه می‌دهند.

آمپلی فایر: در سیستم hifi، آمپلی فایر یا همان تقویت کننده سیگنال هم نقش مهمی در حفظ یکپارچگی و شفافیت صدا در سراسر سیستم دارد؛ اما وظیفه آمپلی فایر در سیستم hi-fi چیست؟ این جز سیستم، سیگنال‌های ضعیف صوتی را از منبع دریافت می‌کند و سپس آن را تا سطح مناسب برای بلندگوها یا هدفون ارتقا می‌دهد. بنابراین، یک آمپلی فایر کلاس D مناسب استفاده در سیستم hi-fi نیست. چرا که پاسخ فرکانسی آن به صورت خطی نخواهد بود. باید حداقل از آمپلی فایرهای با کلاس ab برای این سیستم استفاده شود.

بلندگو یا هدفون: این دستگاه‌های خروجی، سیگنال‌های الکتریکی تقویت‌شده را دوباره به امواج صوتی قابل‌شنیدن تبدیل می‌کنند. سیستم‌های Hi-Fi باید دارای بلندگوها یا هدفون‌هایی با کیفیت بالا باشند تا توان بازتولید دقیق صدا با حداقل اعوجاج و حفظ جزییات را داشته باشند.

اجزای سیستم hifi چیست؟ آشنایی با عملکرد فناوری های‌فای

تفاوت بین تکنولوژی Hi-Fi و تکنولوژی صوتی معمولی در چیست؟

تفاوت زیادی بین کیفیت و اصالت صدای تکنولوژی های‌فای و تکنولوژی معمولی است. در ادامه بررسی می‌کنیم که دقیقا دلیل برتری تکنولوژی hifi چیست. در تکنولوژی Hi-Fi، تمرکز بر بازآفرینی وفادارانه صدا اصلی است. به این معنی که تکنولوژی Hi-Fi تمام جزئیات موجود در ضبط صدا را به صورت دقیق بازتولید می‌کند. از جمله: اطلاعات فرکانسی، دامنه پویا، اعوجاج و نویز. بنابراین، های‌فای به شنوندگان این امکان را می‌دهد که صدا را به شکل خالص خود بشنوند. هم‌چنین، از جزئیات ظریف و احساساتی که در هنگام ضبط در دل موسیقی جا داده شده‌اند، لذت ببرند.

فرقی نمی‌کند شما عاشق موسیقی هستید یا فقط موسیقی‌های باکیفیت را ترجیح می‌دهد؛ در هر صورت فناوری Hi-Fi یک تجربه صوتی لذت‌بخش را به شما می‌بخشد. تجربه‌ای که فراتر از شنیدن موسیقی با تکنولوژی معمولی است. در مقابل، تکنولوژی صوتی معمولی چنین قابلیت‌هایی را ندارد. به‌علاوه، حتی ممکن است روی کیفیت صدا تاثیر منفی بگذارد؛ چرا که در هنگام انتقال سیگنال‌های صوتی بعضی از جزییات و ویژگی‌ها را حذف می‌کند. برای مثال، این تکنولوژی در فرکانس‌های بسیار پایین یا بسیار بالا، صدا را با قدرت و دقت کمتری بازآفرینی می‌کند. در نتیجه، ممکن صدای نهایی با آن‌چه ضبط شده است، تفاوت بسیاری پیدا کند.

آشنایی با مزایای فناوری Hi-Fi

معمولا هندزفری‌ها، اسپیکرها و تجهیزات صوتی مجهز به این فناوری قیمت بالاتری دارند. به همین دلیل اغلب این سوال در ذهن کاربران مطرح می‌شود که آیا استفاده از این فناوری ارزش پرداخت هزینه بیشتر را دارد یا نه. اصلا مزایای فناوری hi fi چیست؟ در ادامه به این مزیت‌ها اشاره خواهیم کرد:

افزایش کلی کیفیت صدا: سیستم‌های Hi-Fi صدایی کاملا واقعی را با وضوح بسیار بالا پخش می‌کنند تا جایی که احساس می‌کنید در همان مکان اصلی ضبط صدا حضور دارید. فرقی هم ندارد که این مکان استودیوی ضبط باشد یا سالن کنسرت یا حتی صفحه فیلم.

 آشنایی با مزایای فناوری Hi-Fi

تجربه شنیداری بهتر: شفافیت و دقت بالایی که در صداهای های‌فای وجود دارد، کمک می‌کند تا کاربر با تمام وجودش از موسیقی لذت ببرد. با این تکنولوژی تمام احساسات خواننده، نوازنده یا غیره به همراه سیگنال‌های صوتی به قلب شنونده منتقل می‌شوند

تطبیق‌پذیری بالا: صداهای آنالوگ در مقایسه با فایل‌های دیجیتالی وضوح پایین‌تری دارند. با این وجود، تکنولوژی های‌فای با نهایت دقت این فایل‌های صوتی را هم پوشش می‌دهد. بنابراین، فرقی نمی‌کند که منبع صوتی شما یک سی‌دی باشد یا یک فایل دیجیتالی در هر صورت و با هر قالب و پلتفرمی می‌توانید منتظر صدای باکیفیت‌تری باشید.

معایب سیستم های فای چیست؟

تا این خط از مقاله، فقط به تحسین تکنولوژی Hi-Fi پرداختیم که تجربه شنیداری بسیار لذت‌بخشی را ارائه می‌دهد؛ اما معایب تکنولوژی hi fi چیست؟

قیمت: دستگاه‌ها و تجهیزات Hi-Fi معمولا گران‌قیمت‌تر از سیستم‌های معمولی هستند. بلندگوها، هدفون‌ها، آمپلی‌فایرها و دیگر اجزای به کاررفته در این سیستم پیشرفته‌تر هستند. درنتیجه، قیمت‌های بالاتری هم دارند.

پشتیبانی محدود: تنها برخی از پلتفرم‌های خاص مثل: Tidal از تکنولوژی های‌فای پشتیبانی می‌کنند. هنوز پلتفرم‌های اصلی‌تری مانند Spotify ،Apple Music یا نرم‌افزارهایی مثل iTunes با این تکنولوژی سازگار نشده‌اند.

حجم بیشتر: فایل‌های صوتی HI-FI حجم بالایی دارند. البته این موضوع به فرمت فایلی هم که انتخاب می‌کنید، بستگی دارد؛ اما به طور کلی خیلی زود حافظه داخلی گوشی یا کامپیوتر شما را پر و شما را مجبور می‌کنند که فایل‌ها را پاک کنید یا یک کارت حافظه بخرید.

وابستگی به منبع صوتی: برای لذت‌بردن از حداکثر کیفیت سیستم hi-fi به منابع صوتی باکیفیتی مثل: ضبط‌های استودیویی یا فرمت‌های lossless نیاز است. اگر منبع صوتی کیفیت لازم را نداشته باشد، کیفیت فایل خروجی هم افت زیادی پیدا می‌کند.

معایب سیستم های فای چیست؟   

چه دستگاه‌ها و تجهیزاتی از تکنولوژی Hi-Fi استفاده می‌کنند؟

خوشبختانه از این تکنولوژی پیشرفته می‌توان در هر دستگاه صوتی بهره برد تا تجربه شگفت‌انگیزی را برای کاربران خلق کند. سیستم‌های صوتی خانگی را می‌توان به پخش‌کننده، آمپلی‌فایر و بلندگوی Hi-Fi مجهز کرد تا بهترین صداها و موسیقی‌ها را برای شما پخش کنند. از این فناوری حتی در هندزفری‌های بلوتوثی و سیمی هم استفاده می‌شود. هندزفری‌های Hi-Fi از درایورهای مخصوص استفاده می‌کنند تا کاربران با تمام وجود از شنیدن موسیقی لذت ببرند. 

برخی از تلویزیون‌های پیشرفته، رادیوها و حتی سیستم‌های پخش خودروهای گران قیمت هم خود را به این تکنولوژی مجهز کرده‌اند تا رضایت کاربران خود را بیش از پیش جلب کنند. اگر به کیفیت پخش موسیقی اهمیت بالایی می‌دهید، در هنگام انتخاب گوشی موبایل هم می‌توانید به سراغ مدل‌هایی بروید که از تکنولوژی Hi-Fi استفاده کرده‌اند. البته دو نکته را هم در نظر بگیرید. اول این که متاسفانه بسیاری از تولیدکنندگان ادعا می‌کنند که این تکنولوژی را در سیستم‌های خود پیاده‌سازی کرده‌اند، در صورتی که این طور نیست. پس باید مراقب باشید. دومین نکته که قبلا هم به آن اشاره کردیم، این است که تکنولوژی های‌فای معمولا در تجهیزات مدرن‌تر پیدا می‌شود. بنابراین، برای لذت‌بردن از صدای باکیفیت‌تر آن باید هزینه‌های بالاتری هم بپردازید.

نوع فرمت صوتی روی تجربه hifi اثر می‌گذارد؟

برای لذت‌بردن کامل از شگفتی‌های تکنولوژی Hi-Fi باید به سراغ فرمت‌های صوتی باکیفیت بروید؛ اما ویژگی فرمت‌های مناسب برای تکنولوژی hifi چیست؟ فرمت‌هایی که سیگنال‌های صوتی را بدون هیچ تغییر یا فشرده‌سازی از منبع به دستگاه منتقل می‌کنند، گزینه‌های مناسبی برای پخش در دستگاه‌های hifi هستند. چرا که جزییات و کیفیت صدا را حفظ می‌کنند.

از جمله این فرمت‌ها می‌توان به: WAV، FLAC ،ALAC و غیره اشاره کرد. هر سه این فرمت‌های صوتی بدون فشرده‌سازی و کاهش کیفیت، اطلاعات صوتی را ذخیره می‌کنند و به همین دلیل روی کیفیت Hi-Fi اثر منفی نمی‌گذارند.

 نوع فرمت صوتی روی تجربه hifi اثر می‌گذارد؟

تجربه شما از فناوری hi-fi چیست؟

به طور خلاصه در این مطلب خواندید که تکنولوژی Hi-Fi باعث افزایش کیفیت فایل صوتی می‌شود. این تکنولوژی با بازآفرینی دقیق صدا را با تمام جزییات به گوش شنونده می‌رساند. بنابراین، باعث بهبود تجربه شنیداری او خواهد شد. البته این فناوری هنوز توسط برخی از منابع و دستگاه‌های صوتی پشتیبانی نمی‌شود. به‌علاوه، استفاده از آن هزینه بالایی هم دارد. با این وجود، اگر به کیفیت پخش صدای موسیقی‌های موردعلاقه‌ خود اهمیت زیادی می‌دهید، حتما آن را تجربه‌ کنید. احتمال زیاد از پرداخت هزینه بیشتر برای این تجربه عالی پشیمان نمی‌شوید.

راستی تجربه شما از تکنولوژی hifi چیست؟ آیا از دستگاه‌های آن استفاده کرده‌اید؟ نظرات و تجربیات خود را با ما و دیگران به اشتراک بگذارید.

 

افزودن دیدگاه