همه چیز دربارۀ رفرش ریت نمایشگرها

  • تاریخ: شنبه 3 اردیبهشت 1401 - 10:14
  • صفحه: بلاگ
اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
همه چیز دربارۀ رفرش ریت نمایشگرها

افزایش رفرش ریت نمایشگرها یکی از جدیدترین راهکارهایی شرکت‌های سازنده تلویزیون، مانیتور و گوشی برای ربودن گوی سبقت از رقبا است. به همین دلیل اگر این روزها به بازار دستگاه‌های هوشمند و دیجیتال مراجعه کرده باشید، قطعا نام «رفرش ریت» را فراوان شنیده‌اید و این سوال برای شما مطرح شده که دقیقا منظور از رفرش ریت چیست و چه تأثیری روی کیفیت نمایشگرها و دستگاه‌های هوشمند دارد که بازار تبلیغات را تا این اندازه داغ کرده است. ما در این مقاله به این سوالات پاسخ خواهیم داد و بررسی می‌کنیم که در چه مواردی هزینۀ بیشتر برای خرید یک سیستم با رفرش ریت بالاتر کاری منطقی است.

همه چیز درباره ی نرخ نوسازی

رفرش ریت چیست؟

برای تعریف رفرش ریت می‌خواهم خاطره‌ای از زمان کودکی‌هایمان یادآوری کنم. اگر خاطرتان باشد، گوشه‌ای از صفحات دفتر خود آدمک‌های می‌کشیدم و در هر صفحه جای دست و پای آن‌ها را تغییر می‌دادیم و بعد شروع به ورق زدن سریع دفتر می‌کردیم که باعث می‌شد نمایش سریع این نقاشی‌ها پشت سرهم شبیه به پخش یک کارتون یا تصویر متحرک به نظر برسد.

برای اینکه روی نمایشگر گوشی، تلویزیون یا مانیتور هم تصاویر متحرک به نمایش گذاشته شوند، از همین روش استفاده می‌کنند. یعنی تصاویر ثابت را به سرعت پشت سر هم نشان می‌دهند، به صورتی که ببینده آن‌ها را به شکل فیلم و به هم پیوسته می‌بیند.

مسلم است که هرچه این تصاویر با سرعت بیشتری عوض شوند، فیلم روان‌تر و نرم‌تر دیده می‌شود. قابلیت رفرش ریت دقیقا به همین موضوع اشاره دارد، یعنی نمایانگر سرعت به روزرسانی تصاویر در نمایشگر است و براساس واحد هرتز محاسبه می‌شود.

البته باید در نظر داشته باشید که بالا بودن قابلیت رفرش ریت یا نرخ نوسازی یک نمایشگر به تنهایی باعث افزایش کیفیت صفحه نمایش نخواهد شد. این ویژگی تنها از بریده و مات شدن تصویر در صحنه‌هایی که به سرعت عوض می‌شوند، جلوگیری می‌کند، آن هم زمانی که سخت افزار سیستم موردنظر هم از نظر سرعتی با نمایشگر همخوانی لازم را داشته باشد. 

رفرش ریت چیست؟

اهمیت رفرش ریت در گوشی‌ها

تا همین چند سال پیش رفرش ریت یا نرخ تازه‌سازی نمایشگر تمام گوشی‌ها 60 هرتز بود. یعنی در هر ثانیه 60 بار تصویری که به کاربر نمایش داده می‌شد، تغییر می‌کرد؛ اما، اخیرا گوشی‌هایی با نرخ تازه سازی 90 یا 120 هرتز و حتی 144 هرتز هم به بازار معرفی شدند که توجهات بسیاری را به خود جلب کردند.

بهبود تجربۀ کاربری استفاده از گوشی‌ها با رفرش ریت بالا باعث شد که خیلی زود شرکت‌های بزرگ سازندۀ گوشی‌های هوشمند مثل: سامسونگ، شیائومی و اپل برای اینکه از قافله عقب نمانند، به فکر افزایش نرخ نوسازی گوشی‌های خود باشند و به همین دلیل است که امروزه بیشتر گوشی‌های پرچم‌دار موجود در بازار رقابت تنگاتنگی بر سر افزایش نرخ تازه‌سازی خود به راه انداخته‌اند.

با وجود اینکه بالا بودن Refresh Rate در گوشی‌های هوشمند باعث می‌شود که به طور کلی در هنگام بازی کردن، وبگردی و غیره شاهد کیفیت نمایش بالاتری باشیم؛ اما، باید برای رسیدن به این میزان از روان بودن تصاویر، بهای نسبتا گرانی هم بپردازیم. در نظر داشته باشید، به همان اندازه که رفرش ریت نمایشگر گوشی بیشتر باشد، میزان مصرف باتری موبایل هم افزایش پیدا می‌کند، تا جایی که حتی ممکن است باعث 50 درصد مصرف بیشتر انرژی شود.

اهمیت رفرش ریت در گوشی‌ها

البته سازندگان گوشی‌های هوشمند از این نقطه ضعف بزرگ که می‌تواند حسابی کاربر را ناراحت و نگران کند، غافل نشده‌اند و با تعریف امکان تنظیم رفرش ریت صفحه روی مقادیر مختلف، به او کمک کرده‌اند تا بتواند در مواقع لزوم مصرف باتری گوشی خود را مدیریت کند. به همین سادگی کاربران می‌توانند فقط در مواقع مورد نیاز مثل زمان‌هایی که در حال انجام بازی‌های سریع هستند، نرخ نوسازی تصویر خود را در بالاترین میزان ممکن تنظیم کنند و از بیشترین کیفیت و سرعت لذت ببرند. در عوض، زمان‌هایی که در حال انجام کارهای معمول با گوشی خود هستند، این قابلیت را در حداقل میزان خود قرار دهند و به این ترتیب کمتر نیاز به اتصال گوشی به شارژر داشته باشند.

نرخ نوسازی در مانیتورها چه تاثیری دارد؟

رفرش ریت در مانیتورها، برخلاف گوشی‌های هوشمند به 144 هرتز محدود نمی‌شود و می‌تواند حتی تا 360 هرتز هم برسد؛ اما، این مانیتورها به دو دلیل کمتر مورد استقبال قرار می‌گیرند؛ اول اینکه، قیمت مانیتورها با نرخ نوسازی تصویر رابطۀ مستقیمی دارد و هرچه این قابلیت افزایش پیدا می‌کند، قیمت مانتیور هم بیشتر خواهد شد. دومین دلیل این است که استفاده از تمام توان مانیتوری با رفرش ریت بالا، به یک سخت‌افزار بسیار قوی هم نیاز دارد.

با این وجود، گیمرها باید بیشتر از دیگران به میزان Refresh Rate نمایشگر خود اهمیت بدهند و برای آن هزینه کنند، چرا که هر چه میزان این قابلیت در گوشی یا مانیتور آن‌ها بیشتر باشد، صحنه‌های مختلف بازی سریع‌تر به روزرسانی شده و تغییرات زودتر دیده می‌شوند و این موضوع کمک می‌کند تا گیمر در کوتاه‌ترین زمان ممکن عکس‌العمل‌ نشان دهد.

به همین دلیل نرخ رفرش ریت از مهم‌ترین تفاوت‌های مانیتور گیمینگ با مانیتور معمولی است.

آیا رفرش ریت در تلویزیون هم اهمیت دارد؟

نرخ نوسازی در تلویزیون‌ها هم، داستان مشابه مانیتورها دارد و دستگاه‌هایی که مجهز به رفرش ریت بالا هستند، بسیار کم مورد استقبال قرار می‌گیرند. چرا که بالا بودن این قابلیت در زمان تماشای سریال یا ویدیو تأثیر محسوسی روی کیفیت نمایش نمی‌گذارد، اگر هم تأثیر آن مشخص باشد، چنان قیمت تلویزیون را افزایش می‌دهد که توجیه اقتصادی خرید آن را زیر سوال می‌برد.

به همین دلیل در بازار شاهد این امر هستیم که تنها گیمرهایی که از کنسول‌های بازی جدید و پیشرفته استفاده می‌کنند، تمایل به خرید تلویزیون‌هایی با رفرش ریت بالا دارند.

آیا نرخ نوسازی در تلویزیون هم اهمیت دارد؟

آیا برای دسترسی به رفرش ریت بالا هزینه کنیم؟

سوالی که برای بسیاری از کاربران در هنگام خرید گوشی، مانیتور یا تلویزیون پیش می‌آید، این است که تا چه اندازه به رفرش ریت این سیستم‌ها اهمیت بدهند و برای آن هزینه کنند؟ اگر بخواهیم به صورت کلی به این سوال پاسخ دهیم، باید بگوییم که باید بودجه و نوع استفادۀ خود از سیستم را در نظر بگیرید.

  اگر قصد خرید گوشی را دارید، باید بین حفظ میزان شارژ باتری و سرعت اجرای بازی یا ویدیو‌های خود یکی را انتخاب کنید. در صورتی که، برای شارژ گوشی خود با محدودیت زمانی و مکانی روبرو هستید، بهتر است همان رفرش ریت 90 یا 120هرتز را در نظر بگیرید، چرا که این مقادیر برای این که شما در هنگام کار با گوشی متوجه تاخیر یا بریده بریده شدن تصویر نشوید، کفایت می‌کنند؛ اما، اگر در روز ساعات زیادی را با گوشی خود مشغول بازی هستید، حتما به فکر خرید گوشی‌هایی با نرخ نوسازی 144 هرتز باشید؛ البته، قبل از خرید این گوشی‌ها به این نکتۀ مهم هم توجه داشته باشید که تنها برخی از بازی‌های موجود در بازار از فریم ریت‌های بالای 90 هرتز پشتیبانی می‌کنند و همچنان بیشتر بازی‌ها تنها قادر به نمایش حداکثر 60 فریم در ثانیه هستند.

به گیمرهای گوشی توصیه می‌کنیم که حتما برای بازی کردن با موبایل خود، آن را به یک فن گوشی مناسب مجهز نمایند.

اگر قصد خرید مانیتور را دارید، باید در هنگام انتخاب نمایشگرها با نرخ نوسازی بالا به همخوانی و سازگاری آن با سخت افزار سیستم خود هم توجه داشته باشید و تنها در صورتی که کارت گرافیک و CPU سیستم شما قادر به پردازش FPS 120 است، برای خرید نمایشگرهای با نرخ تازه‌سازی بالای 120 هرتز اقدام کنید.

در آخر برای خرید تلویزیون‌ها هم، در صورتی برای رفرش ریت بالا هزینه کنید که یک گیمر حرفه‌ای هستید و قرار است که تلویزیون خود را به کنسولی از نسل نهم متصل کنید.

آیا برای خرید دستگاه با رفرش ریت بالا هزینه کنیم؟

نرخ نوسازی یا رفرش ریت نمایشگر

منظور از رفرش ریت تعداد تصاویری است که در واحد ثانیه توسط نمایشگر به ما نمایش داده می‌شود. این قابلیت باعث می‌شود که آن چه در صفحه نمایش دیده می‌شود، بدون هیچ بریدگی و مات شدن و کاملا روان به نظر برسند.

هر چه قدر که نرخ نوسازی گوشی‌ها، مانیتورها و تلویزیون‌ها بالاتر باشد، قیمت آن‌ها هم بیشتر خواهد شد. به علاوه افزایش این مقدار باعث مصرف بیشتر شارژ باتری گوشی خواهد شد. به همین دلیل تنها زمانی باید برای این ویژگی هزینه کرد که در کنار آن از یک سخت افزار قوی برای سیستم کامپیوتر، یک کنسول بازی پیشرفته برای تلویزیون و یک بازی با قابلیت پشتیبانی از این میزان رفرش ریت استفاده می‌کنیم.

 بعد از اینکه با نرخ نوسازی آشنا شدید، تصمیم شما برای خرید یک سیستم با رفرش ریت بالاتر چیست؟ برای ما از تصمیم و تجربیات خود در قسمت نظرات بنویسید.

افزودن دیدگاه
(بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)
نظرات