آیا واقعا هندزفریها و هدفونها برای سلامتی شما خطرناک است؟ از شایعه تا واقعیت
همه ما چیزهایی در مورد مضرات استفاده از هندزفریها و هدفونها شنیدهایم. از طرف دیگر، حسابی به هندزفریهای خود عادت داریم. فرقی ندارد هندزفری سیمی یا بلوتوثی یا حتی هدفون؛ این لوازم جانبی به شدت کاربردی هستند. برای همین نمیتوانیم به همین راحتیها و با شنیدن چند شایعه آنها را کنار بگذاریم.
اگر شما هم هر روز چند ساعت را با هندزفری عزیز خود میگذرانید و نگران سلامتی خود هستید، حتما این مطلب را بخوانید. ما در مورد تمام شنیدهها تحقیق کردیم و به شما میگوییم که کدام یک شایعه هستند و کدام یک حقیقت. بهعلاوه، برای شما چند ترفند ساده سراغ داریم تا با آسیبهای کمتری از هندزفری خود لذت ببرید.
آیا هندزفری باعث عفونت گوش میشوند؟
اولین شایعهای که زیاد در مورد هندزفریها بلوتوثی یا هندزفریهای سیمی و هدفونها میشنوید، ایجاد عفونت گوش است. اگر اهل تمیزکردن هندزفری نباشید یا بدون وسواس هندزفری خود را با دوستانتان شریک میشوید، احتمالا بیشتر نگران این موضوع هستید. واقعیت این است که انواع هندزفریها و هدفونها میتوانند باعث ایجاد عفونت گوش شوند؛ اما احتمالش بسیار پایین است.
چند سالی است که گزارشهایی از افزایش عفونت گوش در اثر استفاده از هندزفریها و هدفونها منتشر میشود. مطالعاتی هم در مورد این موضوع انجام شده است. تا این لحظه هیچکدام از این تحقیقات هنوز نتوانستهاند ارتباطی بین عفونت گوش و استفاده از هدفونها پیدا کنند. البته این نتیجه هنوز برای هندزفریها تایید نشده است. چون مطالعات نشان میدهند که سمعکها خطر عفونت را افزایش میدهند.
هندزفریها هم شبیه به سمعک هستند. از این نظر که مجرای گوش را مسدود میکنند؛ رطوبت و جرم گوش را به دام میاندازند و در نتیجه احتمال رشد قارچها و باکتریها را افزایش میدهند. پس به طور کلی استفاده زیاد از هندزفریها میتواند خطر عفونت گوش را افزایش دهد؛ اما نه آنقدر زیاد که بخواهید هندزفری خود را کنار بگذارید. با این وجود، اگر دلواپس هستید، میتوانید با رعایت چند نکته ساده احتمال خطر را به صفر برسانید.
نکاتی برای جلوگیری از عفونت گوش با هندزفری
از راهکارهای زیر برای جلوگیری از عفونت گوش در هنگام استفاده از هندزفری کمک بگیرید:
- اگر هندزفری یا هدفون جدید خریدهاید، قبل از اولین استفاده آن را تمیز کنید.
- به طور منظم سری هندزفری یا هدفون خود را تمیز کنید. حداقل یک بار در هفته و بعد از هر روز یا هر تمرینی که باعث تعرق شما میشود، حتما این کار را انجام دهید. پیشنهاد میکنیم که نگاهی هم به مقاله «چطور هندزفری را تمیز کنیم؟» داشته باشید.
- تا جای ممکن استفاده از هندزفری و هدفون را کمتر کنید.
- اجازه استفاده از هندزفری یا هدفون خود را به دیگران ندهید.
- سعی کنید به جای ایربادزها یا همان هندزفریهایی که سری سیلیکونی دارند، از ایرفونزها یا هندزفریهای بدون سری استفاده کنید. ایربادزها با داشتن سری سیلیکونی کامل داخل گوش فرو میروند و در نتیجه صدای باکیفیتتری را به گوش شما میرسانند؛ اما به همان اندازه احتمال عفونت گوش را هم افزایش میدهند.
آیا هندزفریها و هدفونها باعث کاهش شنوایی میشوند؟
فرقی ندارد که از هندزفری استفاده میکنید یا هدفون؛ در هر صورت قدرت شنوایی شما احتمالا کم میشود. البته خیلی راحت میتوانید از بروز چنین مشکلی جلوگیری کنید، کافی است که دو نکته خیلی ساده را در نظر بگیرید. اول این که صدای هندزفری را تا آخر بلند نکنید و دوم این که مدت زمان طولانی هندزفری را در گوش خود نگذارید. لطفا این دو نکته را جدی بگیرید؛ چون برخلاف تصورتان کمشنوایی حتی بین جوانان هم بسیار شایع است.
بد نیست بدانید که هر صدای بلندتر از جاروبرقی با 75dB (SPL) میتواند شنوایی شما را تهدید کند. با این تفاوت که صدای 80 دسیبل (SPL) بعد از چند ساعت شنیدن برای شما دردسر درست میکند؛ اما صدای بالاتر از 115 دسیبل (SPL) را حتی اگر چند دقیقه هم گوش کنید، باعث کاهش شنوایی میشود؛ آن هم به صورت غیرقابل جبران. بنابراین، حتما دقت کنید که:
- ولوم هندزفری خود را صددرصد بلند نکنید. حداکثر ولوم هدفونها و هندزفریها 115 دسی بل (SPL) است.
- بهتر است که صدای هندزفری را روی 60درصد تنظیم کنید.
- اگر مجبور به بلندکردن صدا هستید، زمان استفاده از هندزفری را کاهش دهید.
آیا هندزفری باعث ریزش مو میشود؟
عدهای معتقدند که هندزفری باعث ریزش موی آنها میشود؛ نظر شما چیست؟
هنوز هیچ مطالعه یا تحقیقی نتوانسته است این ادعا را ثابت کند که استفاده از هندزفری یا هدفون باعث ریزش مو در زنان یا مردان میشود. خودتان هم اگر بیشتر فکر کنید، حتما به این نتیجه میرسید که احتمال بروز چنین مشکلی بسیار بعید است.
اگر احساس میکنید که از زمان استفاده از هدفون ریزش مو پیدا کردید، حتما دلیل دیگری دارد. مثلا ممکن است هدفونی که روی سر میگذارید، در طولانی مدت به موی شما فشار وارد میکند. در نتیجه سلولها و فولیکولهای موی شما آسیب میبینند و دچار ریزش میشوید. اگر دلیل ریزش موی شما دقیقا همین موضوع باشد، برای کنترل شرایط دو راهکار پیشرو دارید:
- اول این که طولانی مدت از هدفون خود استفاده نکنید.
- دوم این که هدفون را آزادانه روی سر خود قرار دهید تا باعث کشیدگی موهای شما نشود.
استفاده از هندزفری و سرگیجه؛ آیا واقعیت دارد یا شایعه است؟
بعضیها هنگام استفاده از هندزفری احساس سرگیجه یا عدم تعادل پیدا میکنند. به خصوص، کسانی که از هدفونها و هندزفریهای نویزکنسلینگ استفاده میکنند، بیشتر دچار این مشکل میشوند. این موضوع کاملا طبیعیست؛ چون نبود نویز خارجی گوش شما را فریب میدهد و مغز را گیج میکند.
فراموش نکنید که گوش فقط برای شنیدن صداها نیست. گوش داخلی نقش مهمی هم در حفظ تعادل دارد و به مغز کمک میکند تا وضعیت فیزیکی بدن شما را کنترل کند. وقتی از هندزفریها با قابلیت حذف نویز استفاده کنید، مانع از رسیدن مهمترین نشانه محیطی یعنی صداهای اطراف به گوش و مغز میشوید. بنابراین، احساس سرگیجه، عدم تعادل یا حتی حالت تهوع پیدا میکنید. برای رفع این مشکلات میتوانید:
- ANC یا همان قابلیت نویز کنسلینگ را در هندزفری خود کم یا خاموش کنید؛
- اگر گوش شما به فشار فیزیکی بیشازحد حساس است، احتمالا هنگام استفاده عادی و بدون حذف نویز هم این علایم را تجربه میکنید. در این صورت، باید به سراغ هدفونهای پشت باز یا هندزفریهای القایی بروید. این مدل از جدیدترین هندزفریهای یقه ای اصلا گوش شما را پوشش نمیدهند، بلکه روی استخوان گونه قرار میگیرند و با کمک ارتعاشات صوتی صدا را به گوش شما میرسانند.
آیا هندزفری یا هدفون باعث ایجاد وزوز گوش میشوند؟
هندزفری یا هدفون عامل اصلی ایجاد وزوز گوش نیستند؛ بلکه به صورت غیرمستقیم میتوانند این مشکل را برای شما به وجود آورند. وزوز گوش نشانه و پیامد طبیعی از دستدادن شنوایی است. شنوایی هم که گفتیم در اثر شنیدن صدای بلند و طولانی با هندزفری ضعیف میشود.
بنابراین، اگر وزوزی در گوش خود احساس میکنید، بهتر است که هرچه زودتر به سراغ پزشک بروید.
آیا هندزفری های بلوتوثی باعث سرطان می شوند؟ عوارض هندزفری بلوتوثی
یکی دیگر از نگرانیهایی که شاید به ذهن شما هم خطور کرده باشد، احتمال سرطانزابودن هندزفریهای بلوتوثی است. این هندزفریهای بدون سیم از طریق امواج بلوتوث به گوشی شما متصل میشوند. امواج هم که به نظر میرسد همیشه خطرناک باشند؛ اما در مورد بلوتوث این طور نیست.
مطالعات زیادی در این زمینه انجام شده است. نتیجه تمام این مطالعات نشان داده است که هدفونها و هندزفریهای بلوتوثی باعث ایجاد سرطان با خطرات قابل توجه برای سلامتی انسان نمیشوند. امواج بلوتوث، تشعشعات غیریونیزان ساطع میکنند که برخلاف امواجی مثل ایکس سرطانزا یا خطرناک نیستند. بنابراین، بدون نگرانی از هندزفری بلوتوثی خود لذت ببرید.
ضرر هدفون بیشتر است یا هندزفری؟
اگر تا اینجای مطلب را خوانده باشید، میتوانید خودتان هم به این سوال پاسخ دهید. به طور کلی، هندزفریها به دلیل این که کاملا در مجرای گوش فرو میروند و به پرده گوش نزدیکتر هستند، ضرر بیشتری دارند. به خصوص، مدلهایی که سری سیلیکونی دارند و کاملا مجرای گوش را پر میکنند. این هندزفریها بیشتر هم باعث ایجاد عفونت گوش میشوند. از طرف دیگر، بلندگوی این هندزفریها بسیار کوچک است. به همین دلیل، ناچار میشوید که در هنگام گوشدادن به موسیقی یا فایلهای صوتی ولوم صدا را بلند کنید. ولوم بلندتر هم که مساوی است با خطر بیشتر.
در مقابل، هدفونها بلندگوهای بزرگتری دارند و صدا را با وضوح بالاتری به گوشتان میرسانند. در نتیجه، کمتر نیاز میشود که ولوم آنها را زیاد کنید. بهعلاوه، این هدفونها روی گوش شما قرار میگیرند و مجرای آن را درگیر نمیکنند. پس میتوان گفت که امکان ابتلا به عفونت گوش را به صفر میرسانند.
روش صحیح استفاده از هندزفری چگونه است؟ ۵ توصیه برای استفاده از هندزفری
اگر عادت استفاده از هندزفری خود را دارید و در عین حال نگران عوارض احتمالی هستید، نیازی نیست که کلا بیخیال آن شوید. میتوانید با رعایت چند نکته ساده زیر با خیال راحت از هندزفری خود لذت ببرید:
قانون 60درصد/ 60 دقیقه را جدی بگیرید؛ ترفندی برای کاهش عوارض هندزفری
به طور کلی تا میتوانید استفاده از هندزفری را محدود کنید. بهعلاوه، در زمانهای استفاده هم حتما به ولوم کم اکتفا کنید. حتی اگر سن کمی دارید و هنوز جوان هستید، بدانید که خیلی از همسنوسالهای شما درگیر کمشنوایی شدهاند. آن هم به دلیل گوشدادن به موزیک با صدای بسیار بلند. این کمشنواییها غیرقابل بازگشت هستند و حتی به مرور زمان شدیدتر هم میشوند.
بهترین کار این است که قانون 60/60 را رعایت کنید. طبق این قانون باید ولوم هندزفری را حداکثر روی 60 درصد تنظیم کنید و هر 60 دقیقه یک بار هم هندزفری یا هدفون را کنار بگذارید.
هندزفری مناسبی را انتخاب کنید
همان طور که گفتیم عوارض هدفونها بسیار کمتر از هندزفریهاست. بهعلاوه، در میان انواع هندزفری هم، هندزفریهای القایی کمترین ضرر را دارند. بعد از هندزفریهای القایی، ایرفونها بهتر و کمضررتر از ایربادز هستند. چون ایرفونها فقط روی مجرای گوش قرار میگیرند؛ اما ایربادها با سری سیلیکونی کاملا گوش را مسدود میکنند.
تمیز کردن هندزفری و هدفون را فراموش نکنید
حتما هفتهای یکبار سری هندزفری خود را تمیز کنید. به خصوص، اگر عادت دارید که هندزفری خود را بدون کیف، جعبه یا غیره روی میز یا داخل کیف قرار دهید. در این صورت، حتی بهتر است که هندزفری را ضدعفونی کنید.
هندزفری خود را از برندهای معتبر بخرید
اگر در ساخت هندزفری از مواد پلاستیکی مناسب و استاندارد استفاده نشده باشد، احتمال بروز مشکل برای شما بیشتر است. برندهای معتبر حتما در نظر میگیرند که از مواد غیرحساسیتزا برای ساخت هندزفریها و هدفونهای خود استفاده کنند. بهعلاوه، محصولات خود را به گونهای طراحی میکنند که ارگونومی مناسبی داشته باشند و استفاده طولانی مدت از آن به گوش آسیب نرساند. بنابراین، بهتر است که موقع خرید کمی بیشتر خرج کنید و به سراغ محصولات برندهای معتبر بروید.
در مکانهای پرسروصدا به سراغ هندزفری نروید
خیلی از ماها عادت داریم که در اتوبوس، مترو، قطار و دیگر مکانهای شلوغ و عمومی از هندزفری استفاده کنیم. مسلما در این فضاهای عمومی برای این که بتوانیم صدای موسیقی یا پادکست را بشنویم، باید ولوم صدا را زیاد کنیم.
در صورتی که، ارتعاش زیاد امواج صوتی به سلولهای گوش آسیب جدی وارد میکند. به همین راحتی سلامتی ما به خطر میافتد. پس اگر شما هم چنین عادتی دارید، سعی کنید آن را کنار بگذارید.
بدون نگرانی از هندزفری خود لذت ببرید
گفتههای زیادی در مورد ضررهای استفاده از هندزفری و هدفون شنیده میشود. بعضی از این گفتهها واقعیت دارند و بعضی فقط یک شایعه هستند. ما سعی کردیم در این مطلب تمام شایعهها و واقعیتهای استفاده از هندزفری را بررسی کنیم.
به طور خلاصه، شما میتوانید بدون هیچ نگرانی از هندزفری خود لذت ببرید؛ فقط به چند شرط. اول این که ولوم آن را حداکثر روی 60درصد تنظیم کنید. دوم این که زیاد از هندزفری استفاده نکنید و سوم این که هندزفری خود را تمیز کنید.
شما چه نظری در مورد عوارض هندزفری و هدفون دارید؟ آیا حاضر هستید برای حفظ سلامتی خود صدای هندزفری را زیاد نکنید؟ حتما نظرات خود را برای ما بنویسید.