کاستوم رام شیائومی چیست و چگونه آن را انجام دهم؟

  • تاریخ: شنبه 16 مهر 1401 - 18:13
  • صفحه: بلاگ
اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
کاستوم رام شیائومی چیست و چگونه آن را انجام دهم؟

نسخه‌های مختلفی از رام به منظور استفاده بهتر از گوشی‌های اندرویدی چون گوشی‌های برند شیائومی عرضه شده‌اند. این رام‌ها یا سیستم عامل‌ها می‌توانند رسمی یا کاستوم باشند. رام‌های رسمی توسط خود کمپانی شیائومی معرفی می‌شوند؛ ولی، رام‌های غیر رسمی یا سفارشی توسط برنامه‌نویسان و توسعه دهندگان ساخته و عرضه خواهند شد. خبر خوش این است که کاربران می‌توانند بسته به سلیقه و نیاز خود نسخۀ رام رسمی را که به صورت پیش فرض روی گوشی نصب شده به نسخه‌های دیگر تغییر دهند.

رام‌های کاستوم در مقایسه با رام‌های رسمی قابلیت‌های بیشتری در اختیار کاربران قرار می‌دهند و از این رو استفاده از آن‌ها بسیار جذاب‌تر است. در این مقاله بعد از آشنایی بیشتر با کاستوم رام‌های شیائومی، روش نصب آن‌ها را هم آموزش خواهیم داد.

کاستوم رامی شیائومی چیست و چگونه آن را انجام دهم؟

کاستوم رام شیائومی چیست؟

رام‌های گوشی شیائومی را می‌توان در دو دستۀ اصلی رام رسمی یا رام کاستوم تقسیم‌بندی کرد. رام‌های رسمی توسط شرکت شیائومی ساخته می‌شوند و یک نسخه از آن‌ها به صورت پیش فرض روی گوشی نصب خواهد شد. در مقابل رام‌های کاستوم یا سفارشی توسط برنامه‌نویسان و توسعه دهندگان به وجود می‌آیند.

رام‌های سفارشی قابلیت‌ها و امکان سفارشی سازی بسیار بیشتری در مقایسه با رام‌های رسمی در اختیار کاربران قرار می‌دهند و به همین دلیل بسیاری از کاربران برای نصب آن‌ها روی گوشی خود اشتیاق دارند.

برای مثال، برخلاف رام‌های رسمی که از زبان‌های محدودی پشتیبانی می‌کنند، رام‌های سفارشی قابلیت استفاده از زبان‌ کشورهای مختلف را دارند. نصب این رام‌های کاستوم تنها به روش ریکاوری امکان پذیر است و باید قبل از آن حتما گوشی آنلاک بوت لودر شده باشد. در مقالۀ «آموزش گام به گام آنلاک بوت لودر گوشی شیائومی» در مورد اینکه بوت لودر گوشی چیست و چگونه می‌توان آن را آنلاک کرد، به تفصیل صحبت کرده‌ایم.

نصب کاستوم رام شیائومی با ریکاوری

پیش نیازهای نصب انواع کاستوم رام

در طی چند سال اخیر، کاستوم رام‌های بسیار متنوعی برای گوشی‌های شیائومی عرضه شده‌اند که از جمله معروف‌ترین آن‌ها در سال 2022 می‌توان به اندروید پارانوئید (AOSPA)، PE (Pixel Expreince) ،ArrowOS  و crDroid اشاره کرد.

آموزش‌های نوشته شده در این مقاله روی هر دستگاه Xiaomi / Redmi MIUI قابل اجرا است. البته بخش آموزش گام به گام نصب کاستوم رام AOSP/CM/LOS بر پایه اندروید 7.x.x تنها برای گوشی‌های شیائومی Mi MIX نوشته شده است. در نظر داشته باشید که برای موفقیت آمیز بودن این عملیات باید پیش‌نیازهای زیر قبل از شروع به کار در نظر گرفته شوند:

  • تنها در صورتی ریکاوری رام گوشی خود را انجام دهید که مهارت کار با موبایل و کامپیوتر را دارید، چرا که این عملیات تخصصی است و کوچکترین اشتباهی می‌تواند مشکلات زیادی به وجود آورد.
  • باید قبل از شروع به کار گوشی مورد نظر آنلاک بوت لودر شده باشد. در صورتی که برای آنلاک بوت لودر گوشی خود با خطای زمانی روبرو شدید، می‌توانید با خواندن مقالۀ «ترفندی برای حل مشکل ارور زمانی در آنلاک بوت لودر شیائومی» این مشکل را حل کنید.
  • قابلیت اشکال زدایی یو اس بی باید در تنظیمات گوشی فعال شده باشد. ( به چگونگی فعال سازی USB Debugging در مقالۀ آموزش گام به گام آنلاک بوت لودر گوشی شیائومی به صورت مفصل پرداخته‌ایم. )
  • بهتر است که باتری گوشی حداقل 50 تا 70 درصد شارژ داشته باشد؛ در غیر این صورت آن را به شارژر متصل کرده و پس از تکمیل ظرفیت اقدام کنید.
  • در این روش‌ها اطلاعات گوشی به طور کامل حذف می‌شود، پس حتما قبل از شروع از اطلاعات خود بکاپ بگیرید.

چگونه کاستوم رام را روی هر دستگاه Xiaomi/Redmi MIUI نصب کنیم؟

برای این کار باید سه مرحله اصلی را اجرا کنید. ابتدا گوشی خود آنلاک بوت لودر کنید. سپس مراحل مربوط به نصب یک بازیابی یا TWRP recovery را پشت سر بگذارید و در انتها کاستوم رام موردنظر خود را نصب کنید. در ادامه به این مراحل خواهیم پرداخت.

مرحله اول: گوشی خود را آنلاک بوت لودر کنید

مراحل باز کردن قفل بوت لودر را قبلا در مقاله‌ «آموزش گام به گام آنلاک بوت لودر گوشی شیائومی» به صورت مفصل مورد بحث قرار داده‌ایم. با این وجود در ادامه به صورت مختصر این مراحل را مرور می‌کنیم.

  • قبل از هر چیز باید به حساب کاربری Miخود متصل شده باشید. اگر این حساب را برای خود ایجاد نکرده‌اید، حتما ثبت نام کنید.
  • حالا همان‌طور که قبلا هم اشاره کردیم باید USB Debugging را در گوشی خود فعال کنید. برای این کار وارد بخش Settings و پس از آن About Phone شوید و 7 مرتبه پشت سر هم روی MIUI version ضربه بزنید.
  • دوباره به تنظیمات گوشی برگردید. وارد گزینۀ Mi Account و پس از آن  Mi Cloud یا xiaomi Cloud شوید. حالا روی گزینۀ Find device  Turn on ضربه بزنید تا فعال شود.

مراحل آنلاک بوت لودر شیائومی برای کاستوم رام

  • مجددا وارد setting و بعد از آن Developer option شوید. حالا  Mi Unlock Status را انتخاب کرده و سپس روی Add account and device  ضربه بزنید. چند دقیقه‌ای باید صبر کنید تا اکانت اضافه شود. ممکن است در این مرحله چندبار با خطا مواجه شوید. در این صورت، وای فای خود را خاموش کرده و داده همراه یا همان اینترنت سیم کارت را روشن کنید. سپس دوباره روی گزینۀ بالا ضربه بزنید. اگر با چندبار تکرار باز هم ارورر داد، بهتر است یکبار از حساب کاربری خود خارج شده و بعد از متصل شدن دوباره امتحان کنید.
  • زمانی که پیغام موفقیت آمیز یا successfully را مشاهده کردید، به عقب برگردید.
  • در منوی Developer option، گزینۀ USB debugging را پیدا کرده و فعال کنید.
  • حالا به سراغ لپ‌تاپ یا کامپیوتر خود بروید و برنامه Mi Unlock را روی آن نصب کنید. این برنامه را می‌توانید از وب‌سایت Mi Unlock Toolدانلود کنید.
  • موبایل خود را خاموش کنید. سپس گوشی خود را با فشار دادن همزمان دکمۀ صدا و دکمه پاور به مدت چند ثانیه در حالت Fastboot بوت کنید.
  • حالا  گوشیXiaomi/Redmi/POCO  را از طریق کابل USB به کامپیوتر متصل کنید.
  • حالا برنامه Mi Unlock را روی سیستم خود باز کنید.
  • روی دکمۀ Unlock کلیک کنید. چند ثانیه منتظر بمانید تا فرایند تکمیل شود. پس از مدتی پیغام « Couldn’t unlock. Wait for 168 hours » به شما نمایش داده می‌شود که باید پس از 7 روز دوباره تمام مراحل بالا را تکرار کنید تا بلاخره گوشی شما آنلاک بوت لودر شود. اگر این مراحل را برای بار دومی است که انجام می‌دهید، پیغام «Unlocked successfully» را مشاهده خواهید کرد و می‌توانید به سراغ مرحله بعد بروید.

اجرای مراحل باز کردن قفل بوت لودر شیائومی

مرحله دوم: Custom Recovery یا ریکاوری سفارشی را نصب کنید

برای نصب یک ریکاوری سفارشی نیاز است که برنامه TWRP را روی دستگاه شیائومی/ردمی/پوکو خود نصب کنید. هم‌چنین باید پیش‌نیازهای زیر هم قبل از ادامه مراحل در نظر بگیرید:

  • روی کامپیوتر یا لپ‌تاپ خود ADB را نصب کرده باشید. برای دانلود این برنامه می‌توانید روی این لینک کلیک کنید.
  • مراحل قبلی را برای باز کردن قفل بوت لودر گوشی پشت سر گذاشته باشید.
  • حالا به منوی start سیستم بروید و Command Line (CMD) را باز کنید.
  • گوشی موبایل خود را خاموش کنید. سپس دکمه پاور و دکمه کم کردن صدا را به صورت همزمان فشار دهید تا وارد حالت فست بوت شوید.
  • در این مرحله گوشی خود را با کمک کابل USB به کامپیوتر متصل کنید.
  • به پنجره CMD برگردید، دستور fastboot devices  را تایپ کنید و Enter را فشار دهید.

مراحل نصب ریکاوری سفارشی

  • کاستوم ریکاوری یا همان برنامه TWRP را متناسب با دستگاه خود از منابع معتبر دانلود کنید.
  • فایل دانلود شده را در پوشه منبع ADB کپی کنید.
  • حالا عبارت«.imgنام فایل دانلود شده fastboot flash recovery» را تایپ کنید و در آخر Enter را فشار دهید. (می‌توانید در مراحل قبل نام تصویر TWRP را به twrp.img تغییر دهید و سپس دستور fastboot flash recovery twrp.img را تایپ کنید.)

نصب کاستوم ریکاوری

  • گوشی خود را از سیستم جدا کرده و با نگه داشتن هم‌زمان دکمه پاور و افزایش صدا در حالت ریکاوری بوت کنید.
  •      اگر با خطای "Could not load the file" مواجه شدید، به این معنی است که فایل ریکاوری را در پوشه اصلی ADB کپی نکرده‌اید.

مرحله سوم: یک کاستوم رام نصب کنید

حالا می‌توانید یک کاستوم رام نصب کنید. در نظر داشته باشید که این کار باعث باطل شدن گارانتی گوشی شما می‌شود. به علاوه، اطلاعات شما را هم کاملا حذف می‌کند. پس باید حتما قبل از این کار یک کپی از اطلاعات خود بگیرید.
برای شروع باید یک کاستوم رام مناسب برای گوشی شیائومی خود پیدا کرده و دانلود کنید. دقت داشته باشید که این رام باید با دستگاه شما سازگار باشد. همچنین، از منابع معتبر دانلود شود. حالا مراحل زیر را پشت سر بگذارید:

  • فایل دانلود شده را با استفاده از کابل USB به حافظه داخلی دستگاه خود منتقل کنید.
  • با فشار دادن هم‌زمان دکمه پاور و دکمه افزایش صدا، گوشی را در TWRP recovery بوت کنید.
  • از آن جایی که احتمال حذف اطلاعات روی گوشی وجود دارد، قبل از ادامه دادن بهتر است که از گوشی خود یک نسخه پشتیبان بگیریم. برای این کار ابتدا گزینۀ  Backup option  را در TWRP انتخاب کنید و سپس Boot، System ،Data را تیک بزنید. در آخر Swipe to backup را انتخاب کنید. توصیه می‌کنیم که یک نسخه بکاپ EFS Modem هم تهیه کنید. در این صورت اگر مراحل نصب ناموفق بود، می‌توانید در TWRP بوت شده و به وضعیت قبلی دستگاه خود برگردید.

نصب کاستوم رام روی گوشی های شیائومی

  • اکنون از منوی اصلی گزینه‌های Wipe Data و سپس Cache and Dalvikرا انتخاب کنید.
  • پس از تکمیل فرایند به منوی اصلی TWRP recovery برگردید و روی Install ضربه بزنید. حالا باید فایل zip کاستوم رام را در حافظه داخلی دستگاه پیدا کرده و انتخاب کنید.
  • برای شروع نصب، گزینۀ Swipe to Confirm Flash را انتخاب کنید.

مراحل نصب رام سفارشی روی گوشی های شیائومی

  • اگر نصب موفق بود، گزینۀ Wipe cache/Dalvik را انتخاب کرده و سپس Swipe to Wipe را که در پایین صفحه دیده می‌شود، فعال کنید.
  • حالا پس از تمام شدن این مراحل دوباره به منوی اصلی TWRP برگردید و روی Reboot System ضربه بزنید.

حالا با موفقیت یک کاستوم رام روی دستگاه شیائومی/ردمی/پوکو خود نصب کرده‌اید. البته هم‌چنان مدتی طول می‌کشد تا کاملا راه اندازی شود. پس صبور باشید. حالا که بوت لودر را آنلاک کرده و ریکاوری TWRP را نصب کرده‌اید، می‌توانید به آسانی کاستوم رام‌های مختلف را که با دستگاه شما سازگاری دارد، نصب کنید. 

آموزش گام به گام نصب کاستوم رام AOSP/CM/LOS بر پایه اندروید 7.x.x

قبل از نصب کاستوم رام حتما یک نکتۀ مهم را در نظر بگیرید و آن هم اینکه از نصب هر رامی روی گوشی خود جدا خودداری کنید و تنها رام‌های مورد نظر خود را از سایت‌های رسمی و معتبر دانلود کنید.

مرحله اول: دانلود رام مخصوص گوشی

رام مورد نظر خود را از سایت معتبری دانلود کنید. در سایت‌های معتبر حتما در مورد مراحل نصب رام آموزش‌های داده شده که بهتر است به آن‌ها هم نگاهی داشته باشید. چرا که ممکن است به نکات مهمی برای نصب اشاره شده باشد. همچنین احتمال دارد، روش نصب رام موردنظر با روش‌های معمول متفاوت باشد که عمل کردن مطابق با دستورالعمل ذکر شده در سایت اصلی به روش‌های زیر ارجحیت دارد.

مرحله دوم: دانلود گوگل اپ

GAPPS (Google Apps) را از این لینک دانلود کنید. دقت داشته باشید که در این سایت چون گوشی شما Mi MIX و دارای 64 بیت است، باید گزینۀ ARM64 را انتخاب کنید.

همچنین نسخه اندروید را مناسب با گوشی و براساس این آموزش اندروید 7.1 نوقا انتخاب کنید.

دانلود گوگل اپ

مرحله سوم: نصب برنامه ریکاوری TWRP

دلیل معرفی و استفاده از ریکاوری TWRP در این مقاله کارایی بالای این برنامه است. این نرم افزار با بسیاری از رام‌های رسمی و سفارشی سازگار بوده و علاوه بر ریکاوری کردن گوشی قابلیت‌های دیگری چون: بکاپ گیری کامل، حل مشکلات سیستمی و حتی برطرف کردن بعضی از بریک‌ها را دارد.

برای نصب TWRP باید در کنار گوشی شیائومی MI MIX خود از یک کامپیوتر یا لپ‌تاپ‌ هم استفاده کنید. مراحل نصب این برنامه را مطابق با آن چه در زیر نوشته شده، پیش ببرید:

  • از لینک (unlock bootloader and twrp by MrRaines) فایل موردنظر را دانلود کنید؛
  • فایل دانلود شده را از حالت فشرده خارج کنید؛
  • گوشی خود را که قبلا آنلاک بوت لودر کرده‌اید، پس از خاموش کردن با فشردن و نگه داشتن همزمان دکمۀ پاور و کم کردن ولوم به حالت فست بوت ببرید؛
  • حال با کمک یک کابل USB گوشی خود را به سیستم متصل کنید.
  • در سیستم خود و در داخل فایلی که اکسترکت کرده‌اید، پنجره فرمان cmd را فراخوانی کنید. برای این کار باید همراه با راست کلیک کردن، کلید شیفت را نگه دارید.

باز کردن پنجره فرمان

  • پنجرۀ با پشت زمینۀ سیاه روبروی شما باز خواهد شد که باید در آن جملۀ زیر را با دقت تایپ کرده و سپس اینتر را بزنید.

fastboot flash recovery twrpmrraines.img

دقت داشته باشید که عبارت twrpmrraines باید با نام فایلی که دانلود کردید، یکسان باشد. اگر فایل شما با نام دیگری روی سیستم وجود دارد، باید دقیقا همان نام را در این قسمت کپی کنید.

  • مجددا کد (fastboot boot twrp.img) را هم در پنجره تایپ کنید و اینتر را بزنید. سپس چند لحظه منتظر بمانید تا ریکاوری به طور کامل روی گوشی نصب شود.

مرحله چهارم: انتقال فایل‌ها و بکاپ گیری

  • به منظور نصب اصولی‌تر رام بهتر است که فایل رام دانلود شده را روی کارت حافظه گوشی خود منتقل کنید و حافظه داخلی گوشی را در حین انجام کار فرمت کنید. اگر گوشی موبایل شما پورت SD و کارت حافظه ندارد، فایل رام را روی یک فلش مموری انتقال دهید و آن را با کابل OTG به گوشی خود متصل کنید.
  • از تمامی اطلاعات ذخیره شده روی گوشی خود اعم از عکس‌ها، فیلم‌ها، مخاطبین و غیره بک آپ گیری کنید.
  • توسط گزینۀ Backup موجود روی برنامه ریکاوری TWRP هم بک آپ از اطلاعات خود بگیرید. (یک نسخه EFS هم تهیه کنید.)
  • تمامی بک آپ‌ها را به سیستم خود منتقل کنید.

بکاپ گیری با استفاده از ریکاوری

مرحلۀ پنجم: انجام ریکاوری

  • در برنامه ریکاوری TWRP روی گزینۀ Wipe کلیک کنید و وارد قسمت Advanced wipe شده و تمامی گزینه‌های Wipe, Dalvik, Cache , System و Data را فعال کنید تا اطلاعات آن‌ها حذف شود. دقت داشته باشید که نباید اطلاعات USERDATA را از روی گوشی خود حذف کنید. برای پاکسازی کامل حافظه داخلی باید تیک مربوط به Internal Storage را هم روشن نمایید.
  • حال برای اجرایی شدن این مراحل باید نوار پایین Swipe to Wipe را در جهت نمایش داده شده بکشید.
  • مجددا در برنامه ریکاوری وارد گزینۀ Install شوید و فایل رام را بارگذاری کنید.

نصب رام کاستوم با استفاده از برنامه ریکاوری

  • پس از اینکه نصب به طور کامل انجام شد، گوشی خود را روشن کنید. دقت داشته باشید که روشن شدن گوشی ممکن است حتی تا 15 دقیقه هم به طول بیانجامد که جای نگرانی نیست.

مرحله پنجم: تنظیمات گوشی

  • پس از اینکه گوشی شما روشن شد، باید به اکانت گوگل خود متصل شده و تمامی برنامه‌های موردنیازتان را از گوگل اپ دانلود کنید.
  • حتی در این مرحله امکان بازنشانی بکاپ برنامه‌های قبلی هم از طریق گوگل نیز وجود دارد، که به صورت خودکار پیام آن نمایش داده می‌شود و در صورتی که نیاز داشته باشید می‌توانید آن را فعال نمایید.

آموزش گام به گام نصب کاستوم رام MIUI

به منظور نصب رام‌های سفارشی MIUI باید مراحل زیر را پشت سر بگذارید:

  • رام موردنظر خود را دانلود کنید. اگر سایتی که قصد دانلود رام از آن را دارید، در مورد مراحل نصب به نکات یا روش‌های اشاره کرده است، حتما آن‌ها را به طور کامل مطالعه کنید و در صورتی که با روش گفته شده در این سایت مغایرت دارد، حتما روش اصلی سایت را ملاک قرار دهید.
  • از تمامی اطلاعات موجود روی گوشی خود چندین نسخه بکاپ حتی در فرمت EFS با کمک برنامه ریکاوری بگیرید و آن‌ها را در سیستم خود کپی کنید. چرا که در حین انجام عملیات تمامی اطلاعات ذخیره شده حذف خواهند شد.
  • با نگه داشتن همزمان دکمۀ خاموش و دکمۀ افزایش ولوم گوشی موبایل خود را وارد حالت ریکاوری کنید.
  • اطلاعات Dalvik, Cache, Data, System را مطابق با آنچه در پاراگراف‌های قبلی آموزش دادیم، حذف کنید؛ اما، اطلاعات USERDATA را حفظ کنید.
  • فایل رام دانلود شده را که در حالت زیپ است، نصب کنید. دقت داشته باشید که برخلاف نصب رام‌های AOSP/CM/LOS نیازی به نصب گوگل اپ یا روت دستگاه نیست. چرا که این مراحل در رام‌های EU/EPIC/MultiROM به صورت خودکار انجام می‌شوند.

آموزش گام به گام نصب کاستوم رام MIUI

در صورتی که در نصب فایل زیپ با خطای شمارۀ 7 روبرو شدید، باید برای نصب رام مجددا اقدام کنید. احتمالا در مرحلۀ بعدی خطا برطرف خواهد شد؛ اما، در صورت تکرار خطا باید وارد برنامه ریکاوری شده و بعد از انتخاب گزینۀ mount در منو، گزینۀ system-read only را خاموش کنید و سپس برای نصب مجدد رام اقدام کنید.

  • پس از نصب رام، گوشی را روشن کنید. معمولا در این حالت روشن شدن کامل گوشی حدود 10 دقیقه زمان می‌برد.
  • پس از لود شدن کامل رام جدید، باید به حساب کاربری گوگل و اکانت Mi متصل شوید. همچنین تنظیمات مربوط به فعالسازی Mi Cloud را هم تکمیل کنید.

نکتۀ مهم: در صورت نصب EPIC ROM، در هنگام روشن شدن گوشی به دلیل روت شدن با bootloop روبرو خواهید شد که باید بدون انجام هیچ کاری 10 تا 15 دقیقه دیگر منتظر بمانید تا عملیات با موفقیت به اتمام برسد.

 

در آخر اگر از نصب کاستوم رام گوشی خود پشیمان شدید و تصمیم داشتید که یکی از نسخه‌های رام رسمی شیائومی را روی گوشی خود نصب کنید، به مقالۀ «آموزش گام به گام فلش رام رسمی شیائومی از طریق فست بوتآآم» مراجعه نمایید.

افزودن دیدگاه
(بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)