چگونه از سلامت باتری لپ تاپ خود مطمئن شویم؟

  • تاریخ: چهارشنبه 14 شهریور 1403 - 17:45
  • صفحه: بلاگ
اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
چگونه از سلامت باتری لپ تاپ خود مطمئن شویم؟

احساس می‌کنید باتری لپ تاپ شما ضعیف شده است و دیگر مثل روزهای اول شارژ نگه نمی‌دارد؟ شاید هم قصد خرید یک لپ تاپ دست دوم را دارید و می‌خواهید از سلامت باتری آن مطمئن شوید. در هر صورت، باید بدانید که ویندوز قابلیتی مخفی برای تشخیص سلامت باتری لپ تاپ دارد.

با استفاده از این قابلیت شما می‌توانید یک گزارش از وضعیت باتری دریافت کنید. در این گزارش می‌فهمید که آیا باتری لپ تاپ شما چقدر عمر دارد. به‌علاوه، می‌توانید قبل از این که خیلی دیر شود و به دردسر بیفتید، خبردار شوید و باتری خود را عوض کنید. برای این که بدانید با این قابلیت چگونه از سلامت باتری لپ تاپ خود مطمئن شویم، در ادامه همراه ما باشید. ما تمام مراحل کار را در ویندوز 10 و 11 توضیح می‌دهیم.

نحوه تشخیص سلامت باتری لپ تاپ در ویندوز 10

احتمالا قبلا سری به تنظیمات ویندوز خود زده‌اید؛ اما هیچ گزینه‌ مرتبطی با طول عمر باتری پیدا نکرده‌اید. دلیلش این است که قابلیت گزارش‌گیری از وضعیت باتری لپ تاپ یک ویژگی مخفی در ویندوز است. بنابراین، دسترسی به آن خیلی آسان نیست و باید مسیری را طی کنید که شاید تابه‌حال هرگز از آن‌ استفاده نکرده‌اید. با این حال، نگران نباشید. ما مراحل انجام کار را به صورت قدم به قدم و بسیار ساده نوشته‌ایم. کافی است که این مراحل را پشت سر بگذارید.

مرحله اول تست سلامت باتری لپ تاپ: بازکردن Windows PowerShell

در قدم اول باید به سراغ Windows PowerShell بروید. Windows PowerShell که یک ابزار خط فرمان داخلی ویندوز است که کاربردهای خاصی و محدودی دارد. برای دسترسی راحت به این خط فرمان:

  • روی آیکون Start راست کلیک کنید.
  • از منوی ظاهر شدهWindows PowerShell (Admin)  را انتخاب کنید.
  • اگر تابه‌حال از این خط فرمان استفاده نکرده باشید، پنجره‌ای باز می‌شود تا برای ایجاد تغییرات در لپ تاپ از شما مجوز بگیرد. برای تایید مجوز روی گزینه Yes کلیک کنید.

مرحله اول تست سلامت باتری لپ تاپ: بازکردن Windows PowerShell

بیشتر بخوانید: آیا لپ تاپ من قابل ارتقا است؟

مرحله دوم تست هلث باتری لپ تاپ؛ واردکردن کددستوری

حالا یک پنجره فرمان آبی رنگ روی صفحه لپ تاپ شما ظاهر شده است. در این پنجره می‌توانید دستوراتی را برای خودکارسازی وظایف خاص مثل همین تشخیص سلامت باتری لپ تاپ وارد کنید. برای این کار باید دستور زیر را در پنجره PowerShell تایپ کنید و سپس دکمه اینتر را فشار دهید:

"powercfg /batteryreport /output "C:\battery-report.html

مرحله دوم تست هلث باتری لپ تاپ؛ واردکردن کددستوری

قسمت اول این کد، دستور ایجاد یک فایل HTML را می‌دهد که حاوی گزارش وضعیت باتری لپ تاپ است. قسمت دوم کد هم که در علامت نقل قول قرار گرفته است، مشخص می‌کند فایل گزارش در کدام پوشه و درایو شما ذخیره شود. در این مثال، فایل گزارش باتری battery-report.html نامیده می‌شود و در درایو C ذخیره خواهد شد.

حالا دیگر کار شما با پنجره خط فرمان تمام شده است و می‌توانید با خیال راحت PowerShell  را ببندید.

خرید لوازم جانبی لپ تاپ؛ بهترین‌ها را داشته باشید

مرحله سوم تست وضعیت باتری لپ تاپ؛ بازکردن فایل گزارش

در این مرحله شما باید به مسیری که در کد بالا تایپ کردید، سر بزنید تا فایل گزارش را باز کنید. برای این کار:

  • وارد This PC شوید و درایو C را باز کنید.
  • در این درایو باید فایل گزارش را پیدا کنید که تحت عنوان battery-report.html و در قالبHTML ذخیره شده است.
  • بعد از پیداکردن فایل روی آن دوبار کلیک کنید. فایل در مرورگر وب پیش‌فرض سیستم باز می‌شود.

در ادامه مقاله توضیح می‌دهیم که با این فایل باید چگونه از سلامت باتری لپ تاپ مطمئن شویم و چگونه باید آن را تفسیر کنیم.

مرحله سوم تست وضعیت باتری لپ تاپ؛ بازکردن فایل گزارش

بیشتر بخوانید: علت باد کردن باتری گوشی یا تبلت چیست؟

تست سلامت باتری لپ تاپ ویندوز 11

تشخیص سلامت باتری لپ تاپ در ویندوز 11 هم مانند ویندوز 10 با دریافت یک گزارش انجام می‌شود. برای این کار باید مراحل زیر را قدم به قدم با ما پشت سر بگذارید:

مرحله اول فهمیدن سلامت باتری لپ تاپ؛ بازکردن پنجره خط فرمان

  • روی نماد Start (پنجره) در گوشه پایین سمت چپ راست کلیک کنید.
  • در پنجره‌ای که ظاهر می‌شود، گزینه Windows Terminal (Admin)  را انتخاب کنید.
  • اگر تابه‌حال از این گزینه استفاده نکرده‌اید، پنجره‌ای باز می‌شود و از شما برای ایجاد بعضی تغییرات اجازه می‌خواهد. باید روی Yes کلیک کنید تا فرایند ادامه پیدا کند.

مرحله اول فهمیدن سلامت باتری لپ تاپ؛ بازکردن پنجره خط فرمان

مرحله دوم؛ واردکردن کددستوری برای تست سلامت باتری لپ تاپ ویندوز 11

در این مرحله باید پنجره Windows Terminal روی نمایشگر لپ‌تاپ ظاهر شده باشد. یک شبیه‌ساز که می‌توانید در آن برنامه‌های خط فرمان را اجرا کنید. PowerShell به طور پیش‌فرض در این پنجره فراخوانی می‌شود، بنابراین باید فقط کد زیر را وارد کنید و Enter را فشار دهید:

"powercfg /batteryreport /output "C:\battery-report.html

مرحله دوم؛ واردکردن کددستوری برای تست سلامت باتری لپ تاپ ویندوز 11

مرحله سوم تشخیص درصد سلامت باتری لپ تاپ با ویندوز 11

در این مرحله گزارش وضعیت باتری لپ تاپ آماده می‌شود. سپس در پنجره PowerShell نام فایل گزارش و محل ذخیره آن در لپ تاپ هم به شما نمایش داده خواهد شد. مثلا، در تصویر زیر شما می‌توانید ببینید که فایل گزارش battery-report.html نام دارد و در درایو C ذخیره شده است.

حالا کار شما با پنجره خط فرمان تمام شده است و می‌توانید آن را ببندید.

مرحله سوم تشخیص سلامت باتری لپ تاپ با ویندوز 11

باتری لپ تاپ شما شارژ نمی‌شود؟ بخوانید: 9 راهکار برای حل مشکل شارژ نشدن باتری لپ تاپ

مرحله چهارم؛ بازکردن فایل گزارش وضعیت باتری لپ تاپ

حالا که فایل گزارش آماده شده است، می‌توانید برای تشخیص سلامت باتری لپ تاپ به سراغ آن بروید. کافی است که:

  • This PC را در سیستم خود باز کنید و روی درایو OS (C:) کلیک کنید.
  • سپس فایل battery-report را پیدا کنید که در قالب یک فایل Html ذخیره شده است.
  • روی این فایل کلیک کنید تا در مرورگر وب شما باز شود. در ادامه توضیح می‌دهیم که چگونه از دل این فایل اطلاعات موردنیاز را بیرون بکشید.

مرحله چهارم؛ بازکردن فایل گزارش وضعیت باتری لپ تاپ

بد نیست بخوانید: 5 روش برای بستن آپدیت های ویندوز 11

تشخیص میزان سلامت باتری لپ تاپ با تفسیر گزارش

حالا باید برویم سراغ اصل مطلب؛ با فایل گزارش، چگونه از سلامت باتری لپ تاپ خود مطمئن شویم. در این گزارش شما می‌توانید عملکرد و طول عمر باتری را در بخش‌های مختلف زیر ببینید:

Battery report: در ابتدای گزارش و در این بخش می‌توانید اطلاعات اولیه در مورد سیستم خود را بخوانید.

installed batteries: در قسمت دوم گزارش مشخصات باتری دیده می‌شود. دو خط آخر در این قسمت ظرفیت اولیه یا اسمی باتری (ِDESIGN CAPACITY) و ظرفیت فعلی باتری (FULL CHARGE CAPACITY) را نشان می‌دهند. اگر تفاوت زیادی داشتند، یعنی عمر باتری شما رو به پایان است.

تشخیص میزان سلامت باتری لپ تاپ با تفسیر گزارش

Recent usage : اگر کمی پایین‌تر بروید، به این بخش می‌رسید. در این قسمت می‌توانید ببینید که در روزهای گذشته چه زمان‌هایی لپ تاپ با باتری کار کرده و چه زمان‌هایی به شارژ و برق متصل بوده است. مقایسه این اعداد هم می‌تواند تاحدودی وضعیت باتری را برای شما معلوم کند.

چگونه از سلامت باتری لپ تاپ خود مطمئن شویم؟ با گزارش وضعیت باتری

Battery usage: در این قسمت یک نمودار می‌بینید. این نمودار دفعات تخلیه باتری در سه روز گذشته را نشان می‌دهد. در پایین این نمودار هم جدولی از زمان‌های شروع را مشاهده می‌کنید.

تست سلامت باتری لپ تاپ از روی نمودار Battery usage

Usage history: بخشی است که در آن تاریخچه نحوه استفاده از باتری به طور کامل دیده می‌شود.

Battery capacity history: بخش بعدی Battery capacity history است که برای تشخیص سلامت باتری لپ تاپ خیلی به کارتان می‌آید. در این بخش می‌توانید ببینید که ظرفیت باتری شما در طول زمان چقدر تغییر کرده است؛ چگونه؟

در ستون سمت راست یعنی Design Capacity میزان ظرفیت اسمی یا همان ظرفیت اولیه باتری لپ تاپ نوشته شده است. در سمت چپ یعنی ستون FULL CHARGE هم ظرفیت فعلی باتری در حالت شارژ کامل مشخص شده است. با مقایسه این دو ستون متوجه خواهید شد که ظرفیت فعلی باتری در چه وضعیتی است. به‌علاوه، اگر دقت کنید می‌بینید که روزبه‌روز و با هر بار استفاده این ظرفیت کمتر شده است.

چگونه ظرفیت باتری لپ تاپ را بفهمیم؟ ظرفیت اسمی+فعلی

Battery life estimates: بخش آخر عمر باتری را تخمین می‌زند. در ستون سمت راست می‌توانید ببینید که باتری لپ تاپ شما براساس ظرفیت سازنده چقدر باید دوام داشته است. در ستون سمت چپ هم می‌توانید مشاهده کنید که در عمل باتری لپ تاپ شما چقدر دوام می‌آورد.

در پایین‌ترین قسمت گزارش هم می‌توانید تخمین عمر باتری در دو حالت فعلی و نهایی را ببینید. با مقایسه این اعداد می‌توانید میزان سلامت باتری لپ تاپ را تشخیص دهید و بفهمید که باتری لپ تاپ خراب شده یا نه. مثلا باتری لپ تاپ من با ظرفیت اولیه باید به مدت 2:21:07 شارژ خود را نگه دارد؛ اما در حال حاضر فقط به مدت 1:19:20 دوام می‌آورد.

از کجا بفهمیم باتری لپ تاپ خراب شده؟

به کارتان می‌آید: چگونه سرعت اینترنت لپ تاپ خود را افزایش دهیم؟

بهترین برنامه تشخیص سلامت باتری لپ تاپ

به جز روش قبلی با کمک نرم افزارهای مخصوص هم می‌توانید از وضعیت باتری سیستم خود اطلاع پیدا کنید. معمولا این برنامه‌ها اطلاعات دقیق‌تر و جزیی‌تری را هم در اختیارتان قرار می‌دهند. در ادامه دو نمونه از بهترین این برنامه‌ها را معرفی می‌کنیم:

BatteryInfoView؛ بهترین نرم افزار تشخیص سلامت باتری لپ تاپ

در این برنامه رایگان می‌توانید اطلاعات کاملی در مورد ظرفیت اسمی، ظرفیت فعلی، سلامت باتری و غیره را ببینید. هم‌چنین، می‌توانید درصد سلامت باتری لپ تاپ، وضعیت توان، نرخ ولتاژ و غیره را هم در قسمت View > Show Battery Log مشاهده کنید.

Pure Battery Analytics؛ یک برنامه تست سلامت باتری لپ تاپ فوق‌العاده

اگر می‌خواهید اطلاعات دقیق‌تری در مورد عمر باتری لپ تاپ خود به دست آورید، باید این برنامه را دانلود کنید. در قسمت Quick Glance می‌توانید وضعیت فعلی باتری، جزییات مربوط به ظرفیت اسمی و فعلی و تنظیمات پرکاربردی را که بر عمر باتری تأثیر می‌گذارند، ببینید.

در تب Analytics هم می‌توانید نمودار تغییر درصد ظرفیت باتری را در طول زمان مشاهده کنید. نمودار که دیدی خوبی به شما می‌دهد.

چگونه بفهمیم زمان تعویض باتری لپ تاپ رسیده است؟

هیچ قانون دقیقی برای تعیین زمان تعویض باتری لپ تاپ وجود ندارد. با این حال، شما می‌توانید با کمک روش‌هایی که در این مطلب معرفی کردیم، گزارشی از وضعیت باتری لپ تاپ خود دریافت کنید. سپس از اطلاعات این گزارش برای تشخیص سلامت باتری لپ تاپ خود استفاده کنید. مطابق با این اطلاعات اگر:

  • تفاوت زیادی بین ظرفیت اولیه و فعلی باتری شما وجود دارد
  • یا ظرفیت فعلی به کمتر از 20درصد ظرفیت واقعی رسیده است؛

باید به فکر عوض‌کردن آن باشید. البته اگر لپ تاپ شما هنوز خیلی کند نشده است و عملکرد قابل قبولی دارد، می‌توانید باز هم صبر کنید. شاید یکی دو سال دیگر بتوانید از همین باتری استفاده کنید. این موضوع دیگر به شما، میزان استفاده‌تان از لپ‌تاپ و بودجه‌تان بستگی دارد.

در هر صورت، اگر تصمیم به تعویض باتری گرفتید، یادتان باشد که در بعضی از لپ تاپ‌های جدید؛ به ویژه سیستم‌هایی ظریف و باریک تمام قطعات داخلی به هم لحیم شده‌اند. بنابراین، احتمالا خود شما از پس تعویض باتری برنیایید. در این صورت، بهتر است که کار را به کاردانش بسپارید.

باتری لپ تاپ شما در چه وضعیتی قرار دارد؟ آیا باید آن را عوض کنید یا نه؟ اگر سوال یا نظری در مورد این مطلب دارید، حتما با ما در میان بگذارید.

افزودن دیدگاه
(بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)
نظرات