چیپست گوشی چیست و چگونه روی عملکرد موبایل تاثیر میگذارد؟

آیا تابهحال فکر کردهاید که قطعات سختافزاری در دل موبایلهایی که روزبهروز باریکتر میشوند، چگونه جا میگیرند؟ احتمالا شما هم وقتی برای خرید یک گوشی جدید در حال جستجو بودهاید، نام چیپست را شنیدهاید؛ شاید هم آن را در یکی از سایتها خواندهاید. بههرحال حتما حدس زدهاید که چیپست گوشی یکی از قطعات سختافزاری آن است.
قطعهای که اتفاقا روی سرعت و عملکرد گوشی تاثیر بسیار زیادی میگذارد. پس اگر به فکر خرید یک موبایل هستید، بهتر است که بدانید نقش چیپست در گوشی چیست، چه انواعی دارد و چگونه میتواند کارایی گوشی را افزایش دهد. ما در ادامه مطلب همین موضوعات را بررسی میکنیم.
منظور از چیپست گوشی چیست؟
چیپست یا تراشه موبایل، مدار الکترونیکی خیلی کوچکی است که تمام قطعات سختافزاری موبایل روی آن سوار میشود. از پردازنده و مموری گرفته تا مودمهای wi-fi، بلوتوث و غیره. به لطف وجود این قطعه کوچک است که گوشیهای موبایل هر روز باریکتر میشوند؛ چرا که چیپست فضای بسیار کمی اشغال میکند. همچنین، چیپست کمک کرده است تا سیستم داخلی موبایلها انرژی کمتری مصرف کند و در نتیجه دوام شارژ باتری آنها بیشتر باشد.
تراشه با نظمدادن و نزدیککردن قطعات سختافزاری باعث تهویه بهتر سیستم هم میشود و از بالارفتن دمای موبایل جلوگیری میکند. به این شکل است که چیپستها روی عملکرد و سرعت گوشی اثر میگذارند. حالا که متوجه شدید، چیپست گوشی یعنی چی، بد نیست با نام دیگر آن هم آشنا شوید. System on a Chip یا سیستم بر چیپ نام دیگر این قطعه است که به صورت مخفف SoC هم آن را میشناسند.
مهمترین قطعات چیست گوشی کدام است؟
بعد از این که متوجه معنی چیپست در گوشی شدید، بهتر است نگاهی هم به مهمترین قطعاتی داشته باشید که روی این مدار الکترونیکی قرار میگیرند. مسلما هر کدام از این قطعههای سختافزاری برای خود دنیای بزرگی دارند که سردرآوردن از آن پیچیده است. ما فقط هر کدام را به صورت مختصر معرفی میکنیم:
- واحد پردازش مرکزی (CPU): حتما نام پردازنده برای شما هم آشناست. پردازنده مهمترین قطعه سختافزاری در بیشتر دستگاههای دیجیتالی است. CPU وظیفه پردازش کدهای سیستمعامل، اجرای برنامهها، وظایف و غیره را برعهده دارد.
- واحد پردازش گرافیکی (GPU): این پردازشگر وظایف گرافیکی را اجرا میکند. برای مثال صحنههای چندبعدی در بازیها را ایجاد میکند.
- واحد پردازش تصویر (ISP): زمانی که از یک صحنه با دوربین گوشی خود فیلم یا عکس میگیرید، واحد پردازش تصویر وارد عمل میشود تا خروجی نهایی را تولید میکند.
- پردازندهی سیگنال دیجیتال (DSP): این پردازنده وظیفه انجام عملیات سنگین و پیچیده را با بالاترین سرعت برعهده دارد. برای مثال وقتی فایلی را از حالت فشرده خارج میکنید، این پردازنده دست به کار میشود.
- مودم: روی چیپست موبایلهای قطعاتی هم برای دریافت سیگنالهای بیسیم وجود دارند. این قطعات که همان مودمها هستند، بعد از دریافت سیگنالهای wi-fi، 4G، 5G و Bluetooth آنها را پردازش میکنند.
با بلوتوث 5.1 آشنا شوید.
آشنایی با انواع چیپست گوشی و مقایسه آنها
با توجه به این که هر روز بازیهای گرافیکی سنگینتر و اپلیکیشنها تخصصیتر میشوند، تراشهها هم اهمیت بیشتری پیدا میکنند. این قطعات باید توان پردازش این حجم از وظایف را داشته باشند. برای همین مهم است که بهترین نوع این قطعات را بشناسید. چیپستهای گوشی مدلهای مختلفی دارند. با این حال، وقتی صحبت از مقایسه چیپست گوشی ها میشود، منظور انتخاب بین برندهای تولیدکننده است. در ادامه میخوانیم که بهترین برندهای چیپست گوشی چیست.
چیپست کوالکام اسنپدراگون؛ بهترین SoC
کوالکام یک شرکت آمریکای فعال در زمینه تولید قطعات دیجیتالی است که درحالحاضر بهترین تراشهها را برای گوشیهای اندرویدی روانه بازار میکند. مهمترین مزیت چیپستهای این کمپانی که با برند اسنپدراگون عرضه میشوند، مصرف بسیار کم باتری، سرعت بسیار بالای مودمها و تولید بسیار کم گرماست.
این تراشهها در سه سری مختلف تولید میشوند و در انواع گوشیهای پایین رده، میانرده و پرچمدار مورد استفاده قرار میگیرند. برای مثال سری 600 در گوشیها پایین رده، سری 700 در گوشیهای میانرده و سری 800 در گوشیهای پرچمدار.
چیپست های مدیاتک؛ بهترین تراشهها در گوشیهای میانرده
دومین تولیدکننده چیپست در گوشی موبایل که احتمالا نام آن را شنیدهاید، مدیاتک است. مدیاتک هم درست مثل کوالکام چیپستهای خود را از نظر قدرتی در چندین دسته تولید میکند که هر کدام برای استفاده خاص مناسب هستند. با این وجود، بیشتر روی بازار میانردهها تمرکز کرده و بسیار هم موفق شده است. البته که تراشههای مدیاتک هستههای بیشتری دارند و به همین دلیل در تولید گرما و مصرف انرژی بهاندازه رقیبان خود بهینه نیستند. بد نیست که نگاه مختصری هم به مهمترین سریهای چیپست مدیاتک داشته باشید:
سری G: این پردازندهها برای استفاده در گوشیهای گیمینگ تولید میشوند و قدرت پردازش، نرخ تازهسازی، سرعت شارژ و غیره بسیار بالایی دارند. چیپستهای هلیو G95 و هلیو G85 از این سری تقریبا کمنظیر هستند.
سری هلیو A: این تراشهها در پردازش وظایف مربوط به هوش مصنوعی، قابلیتهای پیشرفته دوربینها و غیره قدرت بالایی دارند.
سری هلیو P: این سری از چیپستهای مدیاتک در گوشیهای پایین رده استفاده میشوند. قدرت قابل قبولی دارند و میتوانند به خوبی از عهده پردازش وظایف معمولی بربیایند. بهعلاوه، میزان مصرف انرژی بسیار پایینی هم دارند.
چیپست های اگزینوس از شرکت سامسونگ
چیپستهای اگزینوس توسط شرکت معروف سامسونگ تولید میشوند. در کمال تعجب، تراشههای اگزینوس به اندازه مدیاتک یا کوالکام قدرتمند نیستند. به همین دلیل حتی خود شرکت سامسونگ هم در گوشیهای پرچمدار خود که در کشورهای آمریکا و چین عرضه میشوند، از این تراشهها استفاده نمیکند. بلکه اسنپدراگون را در دل آنها جا میدهد.
SoCهای سامسونگ گذشته درخشانی ندارند؛ با این وجود و با تمام ضعفها در حال پیشرفت هستند. این قطعات در بعضی از گوشیها پرچمدار، میانرده و پایینرده مورد استفاده قرار گرفتهاند و رضایت کاربران را هم جلب کردهاند.
چیپست های اپل سیلیکون سریA ؛ قدرتمندترین SoC موبایل
اگر از متخصصان بپرسید که بهترین برند چیپست گوشی چیست، خیلیها به اپل اشاره میکنند؛ چرا که وقتی پای برند اپل در میان باشد، دیگر هیچ جای تردیدی نمیماند. برند اپل، از سالها پیش برای تولید چیپستهای موبایل دست به کار شده و این قطعات تولیدی خود را از آیفون 4 به بعد مورد استفاده قرار داده است. از آنجایی که برند اپل همیشه بهترینها و خاصترینها را انتخاب میکند، تراشههای خود را فقط در رده پرچمدار تولید کرده است. این مهمترین تفاوت SoCهای با رقیبان است.
در حال حاضر آخرین تراشه اپل A16 Bionic که در دل iPhone 15 و iPhone 15 Plus قرار دارد. راندمان بسیار بالا، 20درصد مصرف انرژی کمتر، سرعت و قدرت زیاد و غیره از ویژگیهای کمنظیر این چیپستهاست.
تشخیص نوع چیپست گوشی
با توجه به این که سرعت و عملکرد گوشی شما در دستان چیپست آن است، پس باید در هنگام خرید گوشی موبایل حتما به این قطعه توجه داشته باشید. حالا از کجا بفهمیم چیپست گوشی چیست؟ اگر قصد خرید دارید، در سایتهای فروش موبایل و در لیست مشخصات گوشیها حتما میتوانید نوع تراشه را ببینید. کافی است که مدل گوشی موردنظر خود را در گوگل جستجو کنید.
اگر برای اطمینان بیشتر بهدنبال این اطلاعات در خود گوشی هستید، باید بگوییم که متاسفانه هیچ راه یا گزینهای برای اطلاع از مشخصات سختافزاری موبایلها وجود ندارد. تنها راه این است که شما در قسمت about phone گوشی خود، مدل دقیق آن را پیدا کرده و سپس این مدل را در گوگل سرچ کنید. البته اگر به اطلاعات کاملتری نیاز دارید، میتوانید از برنامههای جانبی هم کمک بگیرید. CPU-Z و Droid Hardware Info دو برنامهای هستند که میتوانند نوع چیپست گوشی شما را تشخیص دهند و به شما اعلام کنند. میتوانید این برنامهها از گوگل پلی یا سایتهای معتبر دیگر دانلود و نصب کنید.
در برنامه CPU-Z به محض اجراشدن نام چیپست و برند آن نمایش داده میشود. اپلیکیشن Droid Hardware Info؛ اما کمی تخصصیتر است و اطلاعات بیشتری را در اختیار شما قرار میدهد. در این برنامه باید به قسمت System و سپسProcessor مراجعه کنید تا بتوانید مشخصات تراشه گوشی خود را ببینید.
اگر برای دانلود برنامهها به مشکل برخوردید، نگاهی به «مشکل دانلود از گوگل پلی و نحوه رفع آن» داشته باشید.
بهترین چیپست گوشی چیست؟
در این مطلب خواندید که منظور از چیپست گوشی چیست و چگونه میتواند روی عملکرد دستگاه تاثیر بگذارد. همچنین، نگاهی به بهترین برندهای چیپست دنیا داشتید. انتخاب بهترین بین این برندها تقریبا غیرممکن است. چرا که هر کدام از این کمپانیها مدلهای مختلفی از تراشه را به بازار عرضه کردهاند. بعضی از این مدلها برای بازی قدرتمندتر هستند و بعضی برای هوش مصنوعی و غیره. از طرف دیگر، شرکت اپل چیپستهای خود را به صورت اختصاصی تولید میکند و همین موضوع مقایسهکردن را سختتر میکند.
با این وجود، درحال حاضر چیپست A16 Bionic اپل، دیمنستی 9200 مدیاتک و اسنپدراگون 8 نسل 2 در لیست قدرتمندترینها هستند. نظر شما در مورد بهترین برند چیپست چیست؟ کدامیک را ترجیح میدهید؟ نظرات و تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.