9 ترفند جلوگیری از هک وای فای

احساس میکنید که حجم اینترنت شما زودتر از قبل تمام میشود یا این که مشکوک هستید، کسی غیر از شما به شبکه وای فای خانگیتان متصل است؟
متاسفانه باید بگوییم که تعریف کردن یک رمز عبور ساده نمیتواند Wi-Fi شما را از خطر هک شدن نجات دهد. به علاوه، باید بدانید که هکرهای کمی حرفهای به جز استفاده رایگان از حجم اینترنت شما، میتوانند به اطلاعات ذخیره شده در گوشی، لپ تاپ یا هر دستگاه دیگری که به شبکه وای فای متصل است، دسترسی پیدا کنند و مشکلات واقعا جدی را برای شما به وجود آورند. بنابراین بهتر است که همین امروز ترفندهایی را برای جلوگیری از هک وای فای خود به کار گیرید تا از لحاظ امنیتی و مالی آسوده خاطر باشید.
انتخاب هوشمندانه مکانی برای مودم؛ آسانترین روش جلوگیری از هک وای فای
شاید به نظرتان بسیار پیش پا افتاده به نظر برسد؛ اما واقعیت این است که انتخاب یک مکان مناسب برای مودم یا در اصل همان روتر رومیزی، میتواند در جلوگیری از هک شدن وای فای شما موثر باشد. به همین دلیل توصیه میکنیم که در مرکز خانه، جایی را برای مودم خود در نظر بگیرید تا فاصله مناسبی از دیوارها و پنجرهها داشته باشد. در این صورت نه تنها در تمام نقاط خانه و اتاقها دسترسی به اینترنت پیدا میکنید؛ بلکه مانع از خروج سیگنالهای قوی به بیرون از منزل خواهید شد. مسلما هیچ هکری هم به دنبال وصل شدن به اینترنتی ضعیف نیستند.
آیا میدانید که مودم، روتر، اکسس پوینت و سوییچ چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
تعیین رمز عبور قوی و تغییر مرتب آن؛ راهی برای جلوگیری از هک شدن Wi-Fi
حتما شما هم به اهمیت رمز گذاشتن روی هارد اکسترنال، مودم و غیره واقف هستید؛ با این وجود باز هم روی این موضوع تاکید میکنیم که باید مودم پسورد داشته باشد. به علاوه، توصیه میکنیم که رمزهای ساده و قابل حدس مثل نام، تاریخ تولد، شماره موبایل یا حتی کد ملی را برای شبکه وای فای خود تعریف نکنید. این رمزها اگرچه فراموش نمیشوند؛ اما تشخیص آنها هم به راحتی امکان پذیر است.
همچنین، پیشنهاد میکنیم که به صورت مرتب و هر چند وقت یک بار یا هر زمانی که به هک شدن وای فای خود مشکوک هستید، رمز عبور خود را تغییر دهید. برای این کار باید مراحل مشابه زیر را پشت سر بگذارید. در نظر داشته باشید که گزینهها بسته به مدل مودم شما ممکن است اندکی تفاوت داشته باشند:
- مرورگر اینترنت خود را در گوشی یا لپ تاپ باز کنید.
- در نوار آدرس ۱۶۸.۰.۱ یا ۱۹۲.۱۶۸.۱.۱را وارد کنید و دکمه Enter را بزنید.
- حالا در کادر روبرویUser Name و Password نام کاربری و رمز عبور مودم خود را وارد کنید. (اگر قبلا یوزر نیم و پسورد را تغییر ندادهاید، باید در هر دو کادر admin را تایپ کنید. این کلمه به صورت پیش فرض برای بیشتر مودمها تعریف شده است. اگر اشتباه بود، باید با پشتیبان شبکه خود تماس بگیرید.)
- در این مرحله باید به دنبال سربرگی با عنوان wifi setting ، Wireless یا Wireless Networks باشید.
- سپس باید در قسمت Password یا Passphrase رمز عبور جدید و 8 کاراکتری برای مودم خود تعریف کنید.
- در بخش Confirm Password دوباره رمز عبور جدید خود را تکرار کنید.
- اگر قصد تغییر نام شبکه وای فای خود را دارید، میتوانید در بخش SSID یا Network Name نام موردنظر خود را وارد کنید. تغییر نام وای فای هم برای حفظ امنیت وای فای توصیه میشود.
- در آخر برای اعمال تغییرات روی گزینۀ Apply یا Save کلیک کنید.
- مودم خود را یک بار خاموش و بعد از چند ثانیه روشن کنید.
انتخاب امنترین پروتکل رمزگذاری برای جلوگیری از هک شدن رمز وای فای
پروتکلهای رمزگذاری از اطلاعاتی محافظت میکنند که در دنیای اینترنت ردوبدل میکنید. این پروتکلها اطلاعات را رمزگذاری کرده و به این ترتیب ترفندی برای جلوگیری از هک وای فای به شمار میروند. جدیدترین پروتکلی که بالاترین میزان امنیت را برای شبکه وای فای شما تامین میکند، WPA3 نام دارد. WPA3 برای مودمهای جدیدتر تعریف شده است. در مقابل، WAP2 و WAP استانداردهای قدیمیتر هستند که چندان قابل اطمینان نیستند و به راحتی هک میشوند.
برای این که مودم خود را با انتخاب بهترین پروتکل رمزگذاری ایمن کنید، باید دوباره مراحل بالا را طی کرده و وارد تنظیمات مودم شود. سپس در بخش Security Key، wifi setting یا Wireless Networks به دنبال گزینههای WPA2 یا WPA3 باشید. در صورت وجود داشتن گزینۀ WPA3، همین پروتکل را انتخاب کنید؛ در غیر این صورت روی WPA2 آن را تنظیم کنید. در آخر هم برای ذخیره و اعمال تغییرات روی Save and Apply کلیک کنید. البته راه اندازی مجدد مودم را هم از خاطر نبرید.
آیا با ترفندهای جلوگیری از هک گوشی هم آشنا هستید؟
فعال کردن فایروال مودم؛ سومین ترفند جلوگیری از هک وای فای خانگی
بیشتر مودمها به فایروال داخلی مجهز هستند که آن را در برابر هک شدن محافظت میکند. این فایروال از سرقت دادههایی جلوگیری خواهد کرد که بین روتر و دستگاههای متصل به شبکه ردوبدل میشوند. معمولا فایروال داخلی مودمها به صورت پیش فرض در حالت روشن تنظیم میشود؛ با این وجود بد نیست که از فعال بودن آن اطمینان حاصل کنید.
برای این کار مراحل ورود به تنظیمات روتر را که قبلا آموزش دادهایم، پشت سر بگذارید. سپس وارد تب advanced شوید و از منوی سمت چپ گزینه Firewall را انتخاب کرده و پس از آن گزینه Enable Attack Prevent را فعال کنید. این گزینهها بسته به مدل مودم در قسمتهای مختلفی از تنظیمات روتر تعریف شدهاند. پس اگر این گزینه را در تنظیمات مودم خود پیدا نکردید، به دنبال گزینۀ SPI Firewall باشید و آن را روشن کنید.
مخفی کردن شبکه وای فای برای جلوگیری از هک مودم
مخفی کردن شبکه وای فای اگرچه روش قطعی برای جلوگیری از هک وای فای به شمار نمیرود؛ اما میتواند تا حدودی آن را از دسترس هکرهای مبتدی خارج کند. با مخفی سازی وای فای دیگر نام آن در لیست شبکههای wi-fi نمایش داده نمیشود و به این ترتیب کمتر در معرض خطر قرار میگیرد. البته در نظر داشته باشید که این کار میتواند برای شما کمی دردسر هم ایجاد کند؛ با این وجود میتوانید آن را امتحان کنید.
برای مخفی کردن شبکه وای فای، دوباره با وارد کردن ۱۹۲.۱۶۸.۰.۱ در نوار جستجوی مرورگر خود، تنظیمات مودم را باز کنید. سپس به قسمت Wireless وارد شوید و پس از آن گزینۀ Wireless Settings یا Wireless Options را انتخاب کنید. حالا برای مخفی شدن شبکه گزینههای Hide SSID ،Enable Broadcast یا Enable Hidden Wireless را تغییر وضعیت دهید. اگر گزینه مربوطه فعال است، آن را غیرفعال و اگر خاموش است، روشن کنید. در آخر تنظیمات خود را ذخیره کرده و مودم را دوباره راه اندازی کنید.
جالب است بدانید که مخفی کردن برنامه در گوشی اندروید یا آیفون هم برای جلوگیری از هک شدن آنها توصیه میشود.
غیر فعال کردن WPS برای هک شدن وای فای
در صورت فعال بودن WPS که یک استاندارد شبکه وایرلس است، خطر هک شدن گوشی افزایش پیدا میکند. در این صورت دستگاههای نزدیک به مودم شما بدون نیاز به وارد کردن کلمه عبور امکان اتصال به آن را پیدا میکنند. این قابلیت شاید در مواقعی کاربردی باشد؛ اما اصلا توصیه نمیشود. چرا که هک کردن شبکههایی که wps در آنها غیرفعال نشده، برای هکرها بسیار آسان است.
بنابراین از نظر امنیتی باید این گزینه را در مودم خود غیرفعال کنید. برای این کار نیاز است که در بخش تنظیمات مودم خود گزینۀ WPS را انتخاب کنید. این گزینه بسته به مدل مودم شما ممکن است در بخش Advanced Wireless ، Wireless یا غیره باشد. اگر این گزینه را تحت عنوان Disable WPS پیدا کردید، تیک مربوط به آن را فعال کنید و اگر Use WPS تعریف شده بود، باید آن را روی حالت NO تنظیم کنید. در آخر بعد از تغییر وضعیت WPS و اطمینان از غیرفعال شدن آن، تنظیمات خود را ذخیره و اعمال کنید.
خاموش کردن UPnp؛ ترفندی برای افزایش امنیت مودم وای فای
UPnP پروتکلی است که به دستگاههایی که به یک شبکه وای فای واحد متصل هستند، اجازه میدهد بدون نیاز به پشت سر گذاشتن مراحل امنیتی به یکدیگر وصل شوند. به این ترتیب، کنسولهای بازی، گوشیها، دوربینهای مداربسته و غیره همگی میتوانند به صورت اتوماتیک تنظیمات روتر را تغییر دهند تا ارتباط بهتری را ایجاد کنند. همین موضوع رخنهای در امنیت شبکه ایجاد میکند که بسیار موردعلاقه هکرهاست. این پروتکل به صورت پیش فرض در بیشتر مودمها فعال است و برای جلوگیری از هک وای فای باید آن را خاموش کرد.
خاموش کردن این پروتکل هم از طریق تنظیمات مودم امکان پذیر است و گزینۀ مربوط به آن بسته به مدل مودم شما متفاوت خواهد بود. در نظر داشته باشید که با غیرفعال سازی این گزینه ممکن است در هنگام بازیهای آنلاین یا گروهی با مشکل مواجه شوید. با این وجود به نظر میرسد باز هم ارزش امتحان کردن را داشته باشد.
به روزرسانی نرم افزار روتر برای محافظت از مودم در برابر هک
معمولا اگر باگ یا مشکلی در سیستم عامل روترها وجود داشته باشد که راه ورودی برای هکرها باشد، در نسخههای جدیدتر حتما برطرف خواهد شد. از طرف دیگر گاهی حتی مشکلاتی مثل وصل نشدن گوشی به وای فای هم به دلیل به روز نبودن سیستم عامل روتر به وجود میآیند. پس مانند هر سیستم عامل دیگری، روترها هم نیاز به آپدیت شدن دارند. قابلیت به روزرسانی خودکار برای بیشتر روترهای بی سیم تعریف نشده است و شما باید به صورت دستی سیستم عامل دستگاه خود را آپدیت کنید.
بنابراین، به تنظیمات روتر خود مراجعه کنید و در میان منوهای آن به دنبال گزینۀ Upgrade باشید. معمولا هر چند ماه یک بار نسخههای جدید و به روز شده منتشر میشوند. پس برای حفظ امنیت مودم خود هر از چند گاهی این مراحل را تکرار کنید.
بررسی لیست دستگاههای متصل به مودم؛ روش تشخیص هک شدن وای فای
اگر احساس میکنید که افراد دیگری بدون اجازه به مودم شما متصل شدهاند و در حال استفاده از اینترنت وای فای شما هستند، میتوانید خیلی راحت این موضوع را بررسی کنید. تشخیص هک شدن گوشی یا وای فای بسیار آسان است. برای این کار در مودمهای D-Link وارد تنظیمات روتر شوید. سپس سربرگ Status و بعد از آن در سمت چپ گزینۀ Wireless Clients را انتخاب کنید. حالا در بخش DHCP Clients میتوانید نام دستگاههای متصل به روتر خود را به همراه آدرس IP هر کدام مشاهده کنید.
اگر هم مودم TP-Link دارید، کافی است به تنظیمات روتر خود مراجعه کنید. سپس از سمت چپ گزینۀ DHCP و پس از آن DHCP Clients List را انتخاب و لیستی از دستگاههای متصل به مودم خود را مشاهده کنید. اگر در این لیست دستگاه مشکوکی را پیدا کردید، باید رمز مودم خود را تغییر دهید تا اتصال افراد غیرمجاز به وای فای شما قطع شود.
امنیت شبکه وای فای غیرقابل تضمین است
در این مقاله 9 ترفند برای جلوگیری از هک وای فای معرفی کردیم. با این که تضمین امنیت وای فای غیرممکن است؛ اما با به کارگیری این ترفندهای ساده میتوانید تا حدود زیادی آسوده خاطر باشید. اگر از هک نشدن وای فای خود مطمئن شدید؛ اما هنوز مشکل سرعت دارید، بد نیست نگاهی به تقویت کننده وای فای داشته باشید. همچنین، اگر سوالی در مورد این مقاله دارید، در بخش نظرات مطرح کنید.