هر آنچه باید در مورد شیکر بدنسازی بدانید
احتمالا در باشگاه از زبان مربی یا دیگران شنیدهاید که باید از یک شیکر استفاده کنید؛ اما شیکر چیست؟ حتما خودتان هم حدس زدهاید که یک قمقمه آب عادی نیست و کارایی بیشتری دارد. خودتان بهتر میدانید که برای حفظ انرژی خود، باید در حین تمرینات هم پروتئین مصرف کنید. بطری شیکر بهترین گزینه برای این کار است. میتوانید انواع مواد موردنیاز خود را داخل شیکر بریزید؛ خیلی راحت با خود به باشگاه ببرید و هر وقت نیاز شد از آنها مصرف کنید.
شما چه یک ورزشکار تازهکار باشید، چه یک بدنساز حرفهای باید با کارایی شیکر باشگاه و انواع آن کاملا آشنا باشید؛ چرا که دیر یا زود به یکی از آنها نیاز پیدا میکنید. پس کمی وقت بگذارید و ادامه مطلب را حتما بخوانید.
شیکر چیست؟
شیکرها از نظر ظاهری شبیه به قمقمههای آب هستند؛ سبک و استوانهای؛ اما کمی حرفهایتر. داخل این قمقمهها تجهیزات اضافهای برای مخلوطکردن مواد وجود دارد. برای مثال بعضی از آنها تیغههای مخصوص، بعضی توریهای توپکی یا شبکههای میکسکننده دارند. شما میتوانید با کمی تکاندادن تمام محتویات داخل این بطریها را به صورت یکنواخت مخلوط کنید. قدرت میکس شیکرها با هم متفاوت است. بعضی از آنها میتوانند مواد غلیظ را هم به راحتی پوره کنند. انواع شربتها، مکملها، پودرهای پروتئینی غلیظ، میوههای مثل موز و غیره همگی در این شیکرها به موادی نرم و قابل نوشیدن تبدیل میشوند.
بیشتر ورزشکاران و به خصوص بدنسازها حتما یک شیکر داخل کیف خود دارند. چرا که بهترین وسیله برای مخلوطکردن و مصرف مکملها و پودرهای پروتئینی است. به علاوه، معمولا این میکسرها ساختاری چندلایه دارند. پس خیال ورزشکار را راحت میکنند که به هیچ وجه آب یا مخلوطی از داخل آنها به بیرون نشت پیدا نمیکند. معمولا این شیکرها از جنسهای مرغوبی ساخته میشوند تا دوام بالایی داشته باشند. این ویژگی هم باعث محبوبیت بیشتر آنها در بین ورزشکاران شده است.
شیکرها چه کاربردی دارند؟
کلا کلمه انگلیسی شیکر به معنای تکاندادن است. پس شیکرها وسایلی هستند که برای میکس مواد مختلف کاربرد دارند. میتوان آنها را مخلوطکنهایی کوچک و ساده در نظر گرفت. پس حتی از آنها در خانه میتوان برای ترکیب مواد مختلف، گرفتن آب میوهها، درستکردن انواع شیک و غیره هم استفاده کرد. آنها نقش یک قمقمه آب را هم میتوانند برای شما ایفا کنند. با وجود این، بدنسازها بیشتر از دیگران عاشق شیکرها هستند. به همین دلیل این وسایل را با نامهایی مثل: شیکر پروتئین، شیکر بدنسازی، شیکر باشگاه، شیکر ورزشی، قمقمه شیکر، مخلوط کننده، بطری میکسر و غیره هم میشناسند.
بیشتر ورزشکاران باید چه قبل، چه حین و چه بعد از تمرین مکملها یا پروتئینهای مخصوصی را مصرف کنند. برای همین این مواد را در شیکرها نگهداری میکنند تا حتی اگر به مرور تهنشین شده باشند، با چند تکان دوباره یکدست شوند. البته این تنها دلیل انتخاب شیکرها توسط ورزشکاران نیست. این وسایل که جز بهترین تجهیزات ورزشی محسوب میشوند، در عین سادهبودن مشخصات ویژهای دارند. مشخصاتی که برای هر ورزشکار حرفهای مهم است.
مهمترین مشخصات شیکر بدنسازی چیست؟ مزیت شیکر باشگاه
خیلیها شیکر را نوعی قمقمه آب میدانند. در صورتی که تفاوتهای شیکر و قمقمه آب بسیار زیاد است. ویژگیهای شیکر چیست؟ در ادامه توضیح میدهیم که شیکرها انواع مختلفی دارند و هر کدام مشخصات متفاوتی. با وجود این، معمولا ویژگیهای زیر در تمام شیکرهای بدنسازی خوب پیدا میشود:
- همگی این وسایل قابلیت میکس مواد را دارند؛
- بدنه آنها معمولا ضدضربه و کاملا آببندی شده طراحی میشود.
- درهای محکم و مطمئنی دارند؛
- از مواد مقاوم و غیرسمی ساخته میشوند تا در استفادههای طولانی مدت هم کیفیت خود را از دست ندهند؛
- معمولا باعث عوضشدن طعم آب، مکملها، پروتئینها و غیره نمیشوند؛
- و معمولا با یک نی بزرگ طراحی شدهاند که مصرف مواد داخل آنها بسیار راحت باشد.
آشنایی با انواع شیکر بدنسازی
اگر سری به فروشگاههای اینترنتی یا حضوری بزنید، احتمالا میان دهها نوع مختلف شیکر سردرگم میشوید. این وسایل نه تنها از نظر ظاهری مدلهای بسیار متنوعی دارند؛ بلکه از نظر جنس، نوع طراحی داخلی، میزان ظرفیت، دستی یا برقیبودن و غیره هم با یکدیگر متفاوت هستند. در ادامه شما را با انواع این میکسرهای کوچک و مزایا و معایب هر کدام آشنا میکنیم.
انواع شیکر باشگاه از نظر جنس
جنسی که برای ساخت شیکر استفاده میشود، بسیار مهم است. این ویژگی نه تنها روی ظاهر بطری تاثیر میگذارد، بلکه کیفیت و دوام آن را هم مشخص میکند. مسلما هرچه جنس شیکر بهتر باشد، طول عمر بیشتری هم دارد و به همان اندازه قیمت بالاتری. با وجود این اگر بپرسید که بهترین جنس شیکر چیست؟ ما نمیتوانیم به شما پاسخ مشخصی بدهیم؛ چرا که کاملا به سلیقه، نیاز و از همه مهمتر بودجه شما بستگی دارد. ما فقط میتوانیم به شما انواع شیکر را معرفی کنیم تا تصمیمگیری برایتان آسانتر شود.
شیکرهای پلاستیکی؛ از انواع شیکر پروتئینی
شیکرهای پلاستیکی قیمتهای مناسبی دارند. به همین دلیل در بازار هم بیشتر این جنس از شیکرها پیدا میشوند. با این که بیشتر این میکسرها از موادپلاستیکی قوی مثل تریتان و پلی پروپیلن ساخته شدهاند؛ اما باز هم کیفیت موادی که برای ساخت این بطریها استفاده میشود، خیلی متفاوت است. بعضی از آنها از مواد مرغوبی تولید نشدهاند و پس از مدتی استفاده جرم یا بو میگیرند یا تغییر رنگ میدهند. جنسهای باکیفیتی مثل Eastman Tritan هم هستند که به مرور زمان نه شفافیت خود را از دست میدهند و نه بو یا طعم مواد غذایی را میگیرند. برای مثال شیکر ورزشی شیائومی Xiaomi Mijia SJ010501X از همین جنس ساخته شده است.
تشخیص جنس پلاستیکی خوب و با کیفیت کار آسانی نیست. با وجود این حتما دقت کنید که به هیچ وجه برای ساخت شیکر موردنظر شما از مواد فتالات و BPA استفاده نشده باشد. چرا که این مواد به مرور زمان وارد نوشیدنی و در نتیجه بدن شما میشوند و مسلما عوارض دارند. به علاوه، سعی کنید از فروشگاههای و برندهای معتبر مثل شیائومی شیک خود را بخرید. اگرچه شاید مجبور شوید بیشتر هزینه کنید؛ اما مطمئن باشید که این شیکرها طول عمر بالاتری دارند و به همین دلیل خرید آنها به صرفه است. ناگفته نماند که بعضی از شیکرهای بدنسازی پلاستیکی فقط برای نگهداری مواد سرد قابل استفاده هستند و نباید مواد داغ داخل آنها ریخته شود.
شیکرهای فلزی؛ از بهترین نوع میکسر پروتئین
خیلیها معتقدند که شیکرهای فلزی یا استیل بهترین جنس را دارند. شما هم اگر میخواهید یک میکسر بادوام و مقاوم داشته باشید، میتوانید به سراغ این شیکرها بروید. هرچند که قیمتهای بسیار بالاتری هم در مقایسه با دیگر جنسها دارند. ناگفته نماند که طول عمر بالا تنها مزیت شیکرهای استیل نیست.
تمیزکردن این بطریها آسان است و عایقبندیشده هستند. یعنی درست مثل فلاسکها یک محفظه خالی دارند. این محفظه کمک میکند تا مواد داخل آنها دیرتر خنکی یا داغی خود را از دست بدهد. پس اگر دوست دارید که نوشیدنی خود را برای مدت طولانیتری خنک یا گرم نگهدارید، بهتر است شیکرهای فلزی را انتخاب کنید. تنها مشکل شیکرهای فلزی این است که فقط یک محفظه دارند.
شیکرهای شیشهای؛ از انواع میکسر باشگاهی
اگر شما هم مثل من دوست دارید که محتویات داخل میکسر خود را ببینید، باید به سراغ شیکرهای شیشهای بروید. در این صورت میتوانید مطمئن باشید که هرگز بو یا طعم مواد داخل شیکر هم تغییر نمیکند. بهعلاوه، تمیزکردن این مخلوطکنندهها هم بسیار آسانتر است و اثری از لکههای چربی روی آنها باقی نمیماند.
آیا با ترفندهای از بین بردن بوی شیکر آشنا هستید؟
اگر نگران شکستنیبودن این شیکرها هستید و برای همین دور آنها را خط کشیدهاید، نگران نباشید. بیشتر شیکرهای شیشهای یا یک لایه سیلیکون پوشیده شدهاند تا ضدضربه و نشکن باشند. حالا معایب این جنس از شیکر چیست؟ فقط تنها مشکلی که این شیکرهای شیشهای دارند، وزن سنگین آنهاست که شاید گاهی باعث خستهشدن دست شما شود.
بطریهای شیکر برقی
اگر از نظر بودجه محدودیتی ندارید، در مورد شیکرهای برقی بیشتر تحقیق کنید. این شیکرها درست مثل مخلوطکنهایی هستند که در آشپزخانهها پیدا میشوند؛ اما در اندازه کوچکتر و با توان کمتر. کافی است که مواد را داخل آنها بریزید و دکمه را فشار دهید تا در عرض چند ثانیه مخلوطی یکدست تحویل بگیرید.
خود شیکرهای برقی چند نوع دارند. بعضی از آنها مستقیما به برق وصل میشوند. بعضی شارژی هستند و باید آنها را با کابل USB یا غیره شارژ کنید. بعضی از شیکرهای برقی هم با باتری کار میکنند. دقت کنید که هر نوع از شیکرهای برقی را که میخرید، تیغههای ضدزنگ، تیز و بادوامی داشته باشند تا برای مخلوطکردن مواد سخت و غلیظ به مشکل برنخورید. بهتر است شیکرهایی با تیغههای پلاستیکی را هم انتخاب نکنید.
انواع شیکرهای دستی
شیکرهای دستی هم متنوع هستند. بعضی از آنها برای مخلوطکردن یک فنر یا شبکه توری مانند دارند و بعضی یک توری توپی شکل. نحوه استفاده از شیکر بدنسازی در این مدلها یکسان است؛ اما خروجی آنها یکسان نیست. خیلی جستجو کردیم تا بفهمیم که کدامیک از این توریها قدرت میکس بهتری دارند. فقط یک مطلب در سایت آمازون پیدا کردیم. یک مشتری اعلام کرده بود که توریهای توپی به خوبی نمیتوانند مواد پروتیینی را میکس کنند. اگر شما تجربه دیگری دارید، حتما در بخش نظرات برای ما و دیگران بنویسید.
به غیر از این، در سایتهای زیادی اشاره شده بود که استفاده از شیکرهای توپی آسان نیست. ظاهرا اگر موادی داخل توری توپی برود، به همین راحتیها تمیز نمیشود. از همه مهمتر این که خیلیها گفته بودند که احتمال گمشدن توری توپی زیاد است. حتما میدانید که بدون این توپ بازیگوش هم شیکر غیرقابل استفاده میشود.
انواع شیکر پروتئین با توجه به قابلیت شستشو
حتما برای شما هم پیش آمده است که وقتی بعد از چند ساعت به سراغ آنها میروید و درشان را باز میکنید، متوجه بوی بدی میشوید. یکی از مشکلات رایج شیکرهای پروتئینی، بو گرفتن آنهاست؛ اما دلیل بوی بد شیکر چیست؟ این بوی بد به دلیل وجود باکتریهایی است که از باقیمانده پودرهای پروتئینی به وجود آمدهاند. شیکرها محیطی کاملا بسته دارند و اصلا هوا وارد آنها نمیشود. وقتی در آنها بسته باشد، خیلی زود گرم میشوند. به همین دلیل محیط مناسبی برای رشد سریع باکتری ایجاد میکنند.
پس خیلی مهم است که تمام قسمتهای شیکر شما به راحتی شسته شود. بعضی از شیکرها قابلیت شستشو با ماشین ظرفشویی را دارند و میتوان آنها را کامل تمیز کرد. در مقابل، بعضی را نمیتوان در ماشین ظرفشویی قرار داد.
انواع شیکرها براساس تعداد محفظه
بعضی از شیکرهای بدنسازی ساده هستند و فقط یک محفظه دارند. بعضی از آنها دارای محفظههای بیشتری هستند. در قسمت پایین این شیکرها محفظههای کوچکی مجزایی دیده میشود. میتوانید این قسمتها را با پیچاندن باز کنید و مکملها، قرصها، ویتامینها، میانوعدهها و غیره خود را در آنها قرار دهید.
جالب است بدانید که شیکرهایی با دو مخزن مجزا هم در بازار پیدا میشوند. میتوانید دو نوع مختلف پروتئین یا مواد را داخل هر کدام از این مخزنها بریزید و مصرف کنید؛ بدون این که با هم مخلوط شود.
انواع شیکر براساس ظرفیت
ظرفیت و اندازه شیکرها هم متفاوت است. بیشتر آنها بین 450 میلیلیتر تا یک لیتر ظرفیت دارند. شاید در نگاه اول تصمیم بگیرید که به سراغ بطریهای با ظرفیت بیشتر بروید؛ اما فراموش نکنید که این بطریها وزن بالاتری هم پیدا میکنند. معمولا هم روی محفظه شیکرها میتوانید مقیاسهای اندازهگیری برحسب میلیمتر را مشاهده کنید.
چگونه از شیکر بدنسازی استفاده کنیم؟
حالا که میدانید دقیقا شیکر چیست و چه انواعی دارد، احتمالا مشتاق استفاده از آن هستید. استفاده از این میکسرها بسیار آسان است. باید ابتدا شیر، آب یا آبمیوه را داخل آنها بریزید. سپس مقدار دقیق پروتئین موردنیاز را به آن اضافه کنید. اگر میخواهید میتوانید بنا به دستور مصرف مکمل خود، میوه، یخ یا... هم در شیکر بریزید و در آن را محکم ببندید. سپس حداقل 30 ثانیه میکسر را با شدت تکان دهید تا مواد کاملا مخلوط شوند.
نکته مهم این است برای میکسشدن کامل مواد باید اول مایع را بریزد و سپس پودر پروتئین را. اگر نکتهای دیگر میدانید که ما در این مطلب از قلم انداختیم، حتما برای ما بنویسید. منتظر نظرات شما هستیم.